Ομιλίες Αλογοσκούφη - Δασκαλόπουλου

Στην αναμόρφωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμού, στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου και στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος, αποσκοπεί η κυβέρνηση με τη δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, η κυβέρνηση αποσκοπεί και στην περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με την αποτελεσματική ολοκλήρωση του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ΚΠΣ) και την αποτελεσματική αξιοποίηση του Δ΄ΚΠΣ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2023).

Η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος επιτρέπει τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με ταυτόχρονη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, υπενθύμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι και για το 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι 4%, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η κυβερνητική πολιτική, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται οι ευκαιρίες για ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας ως του επιχειρηματικού και οικονομικού κέντρου της ΝΑ Ευρώπης.

Οι επιδόσεις και οι προοπτικές της πραγματικής οικονομίας είναι θετικές, επεσήμανε ο υπουργός, αφού η ανάπτυξη τα τελευταία τριάμιση χρόνια διαμορφώνεται στο 4%, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εισρέουν κεφάλαια, με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται. "Αυτή η καλή πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης. "Η πορεία αυτή βασίζεται, μεταξύ άλλων, στις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει τα τελευταία τριάμιση χρόνια. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, ο νέος επενδυτικός νόμος, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις και η νέα εξαγωγική πολιτική".

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στη φορολογική μεταρρύθμιση και στη μείωση των συντελεστών φορολογίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα και στα επιτεύγματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος και τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ο υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη μείωση της σπατάλης και της εξοικονόμησης πόρων, ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ και η επέκταση ανάλογων ρυθμίσεων στα ασφαλιστικά ταμεία τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία.

Δ. Δασκαλόπουλος

"Ο ΣΕΒ έχει στηρίξει και θα συνεχίζει να στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Τις βλέπει ως ένα μονόδρομο που οδηγεί σ’ ένα καλύτερο αύριο για όλους μας", επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, "χρειαζόμαστε την αυτοδέσμευση όλων μας - πολιτικών ταγών και κοινωνικών εταίρων - σε ένα κοινό ορίζοντα αλλαγής. Χρειαζόμαστε το ζωτικό βάθος μιας ουσιαστικής κοινωνικής συναίνεσης χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Επιταγή και ανάγκη των καιρών είναι η δυναμική κοινωνική σύγκλιση προς τους μεγάλους στόχους εκσυγχρονισμού της χώρας. Η κοινωνία μας πρέπει να πεισθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, γιατί είναι προς συμφέρον της. Αυτή είναι η μεγάλη προϋπόθεση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τους κοινωνικούς εταίρους".

Στα προηγούμενα χρόνια, επεσήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος, "η μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν περπάτησε πάντα με την αναγκαία δυναμική, ταχύτητα και αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί. Αυτό δεν ίσχυσε στον τομέα άμεσης αρμοδιότητας του σημερινού ομιλητή μας - όπου οι κατευθύνσεις ήταν σαφείς και τα μέτρα αποτελεσματικά. Στη νέα μορφή και δομή της οικονομίας, ολοκληρωμένα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη λήψη μέτρων που αποτελούν μέρος ενός συνολικού και καλά εκτελεσμένου προγράμματος αλλαγών".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε "μια δυσοίωνη παράδοση που υπάρχει στη χώρα μας, που θέλει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να προσκρούουν - και τελικά να αποτυγχάνουν ή να μένουν ανενεργές - στον φόβο του μικροπολιτικού κόστους, στην αντίσταση της γραφειοκρατίας, στα συντεχνιακά κεκτημένα, στην ενστικτώδη καχυποψία της κοινωνίας. Αντί να βλέπουμε στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων μια πρόκληση συνολικής αναβάθμισης του τόπου, τις αντιμετωπίζουμε ως φόβητρο και τις ταυτίζουμε με αντιλαϊκά μέτρα. Οχυρωνόμαστε τυφλά στο παρελθόν για ν’ αποφύγουμε το μέλλον που μας φοβίζει. Κερδίζουν έτσι έδαφος οι δυνάμεις της στασιμότητας και του οπισθοδρομικού συντηρητισμού και χάνουμε πολύτιμο χρόνο στη μάχη της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η αδράνεια μοιάζει ίσως καθησυχαστική έως και φιλολαϊκή. Είναι, όμως, μοιραία για το μέλλον που θέλουμε και μπορούμε να κατακτήσουμε", τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Πηγή: skai.gr