Νέο πλήγμα στον ασφαλιστικό κλάδο

Μετά την υπόθεση του ομίλου ΑΣΠΙΣ ο ασφαλιστικός κλάδος δέχεται νέο πλήγμα, καθώς  η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ στις 4 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε ότι η εταιρεία που είχαν συστήσει απο κοινού με την επωνυμία ΑUDATEX, καθόριζε ενιαία τιμή στα συνεργεία αυτοκινήτων ώστε να επιδιορθώσουν τυχόν ζημιές απο συγκρούσεις των ασφαλισμένων τους.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στην ΕΘΝΙΚΗ πρόστιμο ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, στην ΑΤΕ Ασφαλιστική 5,2 εκατ. ευρώ, στην Grοupama Φοίνιξ 5,1 εκατ. ευρώ και στην ΙNTERAMERICAN 8,5 εκατ. ευρώ.

"Άδικη" χαρακτηρίζουν την απόφαση οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών, που δηλώνουν ότι θα την προσβάλουν στα διοικητικά δικαστήρια. Αρνούνται ότι υπάρχουν ενιαίοι τιμοκατάλογοι καθώς κάθε μία εταιρεία λειτουργεί διαφορετικά στον ανταγωνισμό.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν δε ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε λάθος χρονικό σημείο, καθώς εκκρεμεί απο το 1999 και θα πλήξει ακόμα περισσότερο τον ασφαλιστικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι την καταγγελία είχε κάνει η Ένωση Φανοποιών των Χανίων.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

"Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) με την υπ’ αριθμ. 460/V/2009 της 03ης Αυγούστου 2009 απόφαση της, μετά από καταγγελία της Πρωτοβάθμιας Επαγγελματικής Οργάνωσης με την επωνυμία "ΕΝΩΣΗ ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΦΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι κατά το χρονικό διάστημα 2002-2008, οι εταιρίες "ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ", "ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.", "ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Α.Ε.Ζ.Α.Ε." και "GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ", παραβίασαν τα άρθρα 1 του ν.703/77 και 81 της ΣυνθΕΚ, όπως ισχύουν, με το να καθορίζουν από κοινού ενιαία τιμή αμοιβής εργατοώρας μέσω του μηχανισμού της συναπόφασης τους και, ταυτοχρόνως, εργαλείου και οργάνου το οποίο συνέστησαν, ως κοινή επιχείρηση συντονισμού, της εμπορικής τους πολιτικής, με την επωνυμία "AUDATEX HELLAS Α.Ε.".

Πηγή: skai.gr