Μικρή ανάσα για Ολυμπιακή

Απαλλάσσεται η Ολυμπιακή από την υποχρέωση να επιστρέψει περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 161 που η Κομισιόν έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει να δώσει πίσω στο ελληνικό δημόσιο.

Το Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με απόφασή του ακυρώνει ένα σχετικά μικρό από οικονομικής άποψης τμήμα της απόφασης της Κομισιόν, που απαιτεί από την Ολυμπιακή να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο κρατικές ενισχύσεις που είχε λάβει. Παράλληλα κρίνει ότι άλλες από τις αποφάσεις της Κομισιόν το 2002 ήταν ορθές και άλλες λανθασμένες.

Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο απαλλάσσει την Ολυμπιακή από την υποχρέωση επιστροφής στο ελληνικό δημόσιο των τελών τα οποία η εταιρία δεν είχε καταβάλει στον αερολιμένα Αθηνών, καθώς και του ΦΠΑ επί των καυσίμων και των ανταλλακτικών των αεροσκαφών της, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν δικαιολογημένες. Το ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Ολυμπιακής για απαλλαγή της και από το άχθος της επιστροφής στο ελληνικό Δημόσιο των κρατικών ενισχύσεων τις οποίες έλαβε υπό τον όρο ότι θα εισερχόταν σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Ακόμα, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι ορθώς η Επιτροπή απεφάσισε το 2002 να ζητήσει από το ελληνικό Δημόσιο να απαιτήσει από την Ολυμπιακή την επιστροφή των χρηματικών ενισχύσεων τις οποίες η εταιρία είχε λάβει στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξυγίανσή της, αφού το πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο κατ' αρχήν είχαν συμφωνήσει από το 1998 η Αθήνα και οι Βρυξέλλες ουδέποτε εφαρμόσθηκε με επιτυχία.

Εκπρόσωπος του αρμοδίου για θέματα μεταφορών Επιτρόπου Ζακ Μπαρό σχολίασε ότι η Επιτροπή αισθάνεται σε σημαντικό βαθμό δικαιωμένη από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.

Άφησε, ωστόσο να εννοηθεί ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου θα ελαφρύνει ενδεχομένως τις οικονομικές πιέσεις των Βρυξελλών προς την Αθήνα για το ζήτημα της Ολυμπιακής.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας έκανε λόγο για δικαίωση των προσπαθειών που κατέβαλε η ΝΔ για το συμφέρον της εταιρίας και του ελληνικού δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα της Ολυμπιακής με αίσθημα ευθύνης, παραλαμβάνοντας εκκρεμότητες ετών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας έκανε λόγο για μία δικαίωση και μία καταδίκη, υποστηρίζοντας ότι δικαιώνεται η Ολυμπιακή της περιόδου 19982002, καθώς και οι προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για εξυγίανση

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ρόβλια, καταδικάζεται ουσιαστικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την δική της γραπτή, αφελή και νομικά εσφαλμένη ομολογία ότι η εταιρεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών αποτελεί συνέχεια της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Πηγή: skai.gr