Μεγάλο ερωτηματικό για την τουρκική λίρα οι ανακοινώσεις Ερντογάν

Το τουρκικό νόμισμα οδηγείται σε κέρδη ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, καθώς οι διεθνείς αγορές αναμένουν τι θα ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την "σημαντική τουρκική ανακάλυψη" κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα σε λίγη ώρα. 

Η λίρα ήταν 0,6% ισχυρότερη έναντι του δολαρίου το μεσημέρι μετά την σημερινή γενική άνοδο του τουρκικού νομίσματος κατά 1,2%. Το νόμισμα παραμένει κάτω 3,9% ωστόσο αυτόν τον μήνα, καθιστώντας την τουρκική λίρα το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στα υπόλοιπα αναδυόμενα νομίσματα μετά το ρεάλ της Βραζιλίας.

Ο Ερντογάν πρόκειται να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου στις 3 μ.μ. τοπική ώρα στην Κωνσταντινούπολη, αφού οι τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία βρίσκεται στα προκαταρκτικά στάδια διεξαγωγής αξιολόγησης ενός εύρους φυσικού αερίου. 

Η Τουρκία άφησε το επιτόκιο της αμετάβλητο στο 8,25% την Πέμπτη, καθώς η κεντρική τράπεζα αναζητά έναν τρόπο που να περιορίζει την αδυναμία του νομίσματος.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια, η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι αυξάνει τους υποχρεωτικούς δείκτες αποθεματικών για τους δανειστές που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις για την αύξηση της πίστωσης. Σ

Σήμερα Παρασκευή, όπως γράφει το Bloomberg, πήρε ένα ακόμη βήμα για να περιορίσει την πτώση της λίρας, αυξάνοντας το επιτόκιο ανταλλαγής λίρας-δολαρίου σε 9,75% από 8,25%.

Το μέσο κόστος δανεισμού της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκε στο 9,44% την Πέμπτη, από το 7,34% όπου κυμαινόταν τον Ιούλιο.

Πηγή: economytoday.sigmalive.com