Γαλλία - Τουρκία ενεργειακή συμμαχία

Η Γαλλία θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Άγκυρα καθώς επιδιώκει στενή συνεργασία των δύο πλευρών στην ενέργεια. Ωστόσο, η αντίθεση των δύο χωρών ως προς το θέμα της μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ πριν από την επίσκεψη του στην τουρκική πρωτεύουσα την Παρασκευή, το Παρίσι επιθυμεί συνεργασία με την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα.

Όπως δήλωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ, θα συζητήσει με τους συνομιλητές του κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του την αντίθεση της Τουρκίας στη συμμετοχή της γαλλικής εταιρείας Gaz de France στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο, που θα ενώνει την Κασπία Θάλασσα με την Ευρώπη.

"Αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για τη Γαλλία και επιθυμούμε να υπάρξει ταχεία πρόοδος στο θέμα αυτό", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

"Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο με την Τουρκία από την οποία βγαίνουμε...Η επίσκεψή μου αντανακλά μια κοινή επιθυμία για να δώσουμε μια νέα ισχυρή ώθηση στις σχέσεις μας...", δηλώνει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην εφημερίδα Μιλιέτ.

Σημειώνεται ότι ο Μπερνάρ Κουσνέρ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία από την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλίας από τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αντίθετα με τον υπουργό του των Εξωτερικών θεωρεί ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ.

Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένης εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που άρχισαν το 2005 ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σύσφιξη των σχέσεων, "ακόμη και αν διαφωνούμε για την μακροπρόθεσμη κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων".

Για το λόγο αυτό, η έκβαση των συνομιλιών παραμένει τελείως ανοικτή" με μια χώρα "που ενσαρκώνει τη σύγχρονη εικόνα του Ισλάμ", δηλώνει ο Μπερνάρ Κουσνέρ προσθέτοντας ότι μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ είναι επίσης αναγκαία.
Πηγή: skai.gr