Διόδια

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή μετά το Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και χαμηλές ταχύτητες από τα διόδια του Ισθμού μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιστροφή των εκδρομέων

Κλείσιμο

Επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από χρόνια ύφεσης - Στην Ελλάδα ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Στην ανάπτυξη μετά από χρόνια ύφεσης επέστρεψε το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, το γ’ τρίμηνο το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ είχε προηγηθεί ανάπτυξη 0,4% το β’ τρίμηνο.

Παράλληλα, το γ’ τρίμηνο η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη και σε τριμηνιαία βάση, της τάξης του 0,7%.

Η τελευταία φορά που είχε επιτευχθεί θετικό πρόσημο ανάπτυξης τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2010 (0,5% και 1,7% αντίστοιχα). Ακολούθησε μια τετραετία αδιάλειπτης ύφεσης, ενώ βαθιά συρρίκνωση είχε υποστεί η ελληνική οικονομία και κατά τη διετία 2008-2009.

Όλα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ

Η Ελλάδα σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014 (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, για τις οποίες ανακοίνωσε σήμερα στοιχεία η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Από τον σχετικό πίνακα που ανακοίνωσε η Eurostat - στον οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιρλανδία, τη Σλοβενία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο - προκύπτει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% έναντι 0,6% της Σλοβακίας και 0,5% της Ισπανίας. Ακολουθούν η Λετονία με 0,4% και η Γαλλία με 0,3% και μία σειρά χωρών - Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Εσθονία και Φινλανδία- με 0,2%. Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) σημείωσαν η Κύπρος (-0,4%) και η Ιταλία (-0,1%).

Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013), ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανήλθε στο 1,4% και είναι ο πέμπτος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης μετά της Σλοβακίας (2,5%), της Εσθονίας (2,3%), της Λετονίας (2,2%) και της Ισπανίας (1,6%). Ακολουθούν η Γερμανία με 1,2%, η Ολλανδία με 1,1% και η Πορτογαλία με 1%. Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σημείωσαν η Κύπρος (-2%), η Ιταλία (-0,4%) και η Φινλανδία (-0,3%).

Πηγή: skai.gr