Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του άρθρου 7 του φορολογικού νομοσχεδίου για τις δαπάνες που αποδεικνύονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, διατυπώνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην 29σέλιδη έκθεσή της. Η μη διενέργεια δαπάνης δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης, επισημαίνει. Προσθέτει ότι η ρύθμιση δεν βρίσκεται σε αρμονία με τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας.

Ο βασικός προβληματισμός έγκειται στο ότι δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης η μη διενέργεια δαπάνης στο ζήτημα της επιβολής φόρου με συντελεστή 22% επί του ποσού που οι πραγματοποιούμενες από τον φορολογούμενο δαπάνες υπολείπονται σε αξία ποσοστό 30% του ατομικού εισοδήματος του, καθώς και ότι η φιλοσοφία της ρύθμισης είναι αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας και ισότητας.

Επικαλούμενη το άρθρο78 του Συντάγματος, η Επιστημονική Υπηρεσία, σημειώνει ότι αντικείμενο του φόρου μπορεί να είναι: το εισόδημα, η περιουσία ή οι δαπάνες και οι συναλλαγές του φορολογούμενου.

«Εν προκειμένω όμως η επιβαλλόμενη φορολογική επιβάρυνση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με την συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη, δεδομένου ότι δεν επιβάλλεται επί του εισοδήματος ή της δαπάνης ή της περιουσίας αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης η οποία δεν μπορεί κατά τα ανωτέρω να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Παράλληλα, το επιστημονικό συμβούλιο υπογραμμίζει ότι δεν αιτιολογείται επαρκώς πώς, επί συναλλαγών για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα οικεία φορολογικά παραστατικά, η εξόφλησή τους με χρήση ηλεκτρονικών μέσων εξυπηρετεί καλύτερα τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εν σχέσει με την εξόφληση των ως άνω συναλλαγών με χρήση μετρητών.

Ως εκ τούτου, καταλήγει «η προτεινόμενη ρύθμιση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία ούτε προς τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας», δεδομένου όπως επισημαίνει ότι ο σκοπός πάταξης της φοροδιαφυγής επί συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων επιτυγχάνεται εφόσον εκδοθεί το οικείο φορολογικό παραστατικό, ανεξαρτήτως εξόφλησής του.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει εισαχθεί ήδη προς συζήτηση στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή. 

Δείτε την έκθεση εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/7b24652e-78eb-4807-9d68-e9a5d4576eff/forologiki-metarithmisi-epist.pdf