Ένα βήμα πιο κοντά στις διεθνείς εξελίξεις το Χρηματιστήριο Κύπρου

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Κύπρου, Ακης Κλεάνθους, με αφορμή τη λειτουργία Κοινής Πλατφόρμας διαπραγμάτευσης με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κ. Κλεάνθους τονίζει ότι το Χρηματιστήριο Κύπρου βρίσκεται πιο κοντά στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ δύναται η δυνατότητα πολλών επιλογών στον κύπριο επενδυτή.
Στο Χρηματιστήριο Κύπρου υπάρχουν 140 κυπριακές εταιρείες και 350 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σημαντικές καινοτομίες που επιφέρει η έναρξη της λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας είναι η διαπραγμάτευση των εισηγμένων αξιών του ΧΑΚ σε ευρώ, εκτός από τα Χρεόγραφα (Εταιρικά και Κυβερνητικά) και τα Γραμμάτια Δημοσίου, και η επέκταση λειτουργίας του ΧΑΚ μέχρι τις 17.00, όπως ισχύει τόσο για το ελληνικό όσο και για τα διεθνή χρηματιστήρια.
Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας, η συναλλαγματική ισοτιμία που έχει χρησιμοποιηθεί για τη μετατροπή των τιμών των μετοχών από την κυπριακή λίρα στο ευρώ είναι μια λίρα προς 0,5766 ευρώ, που είναι η μέση ημερήσια τιμή αγοράς και πώλησης του ευρώ προς την κυπριακή λίρα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση, που ήταν η Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.
Γι` όσες αξίες διαπραγματεύονται σε ευρώ, το ΧΑΚ θα προβεί σε μετατροπή νομίσματος και στρογγυλοποίηση της τιμής τους σε δύο δεκαδικά, ώστε να προκύψει η τιμή εκκίνησης των τιμών σε ευρώ με την έναρξη της Κοινής Πλατφόρμας.
Για αξίες, οι οποίες πριν από την εισαγωγή τους στην Κοινή Πλατφόρμα είχαν τιμή εκφραζόμενη σε τρία δεκαδικά, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλοποίηση της τιμής στο πλησιέστερο έγκυρο βήμα τιμής κατά την εισαγωγή τους στο σύστημα διαπραγμάτευσης της Κοινής Πλατφόρμας.
Πηγή: skai.gr