Κλείσιμο

Εκτιμήσεις για ενίσχυση του ευρώ

Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ θα υποχωρήσει το δολάριο έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, μέσα στους επόμενους έξι μήνες λόγω, της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία θα υποχρεώσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.

Από τα σημερινά επίπεδα των 1,3568 δολαρίων ανά ευρώ, το αμερικανικό νόμισμα θα εξασθενήσει στα 1,43 δολάρια ανά ευρώ στο διάστημα των επόμενων τριών με έξι μηνών, εκτιμά η Goldman Sachs σε χθεσινό σημείωμά της. Ο με έδρα τη Ν. Υόρκη μεγαλύτερος παγκοσμίως ως προς τη χρηματιστηριακή αξία του οίκος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την τιμή του δολαρίου, καθώς η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 1,35 δολάρια ανά ευρώ. Το ιστορικό χαμηλό του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ κατεγράφη στις 24 του περασμένου Ιουλίου (1,3852 δολάρια ανά ευρώ).

Διαπραγματευτές εμφανίζονται βέβαιοι ότι η Fed θα προχωρήσει, στις 18 Σεπτεμβρίου, σε μείωση του βασικού επιτοκίου της τουλάχιστον στο 5%, από 5,25% που είναι σήμερα, όπως δείχνουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

"Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο σφικτές σε μία περίοδο κατά την οποία είναι πρόδηλο ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος καθοδικής στροφής του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας", επισημαίνει, σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, ο επικεφαλής για τη χάραξη στρατηγικής της Goldman Sachs στις αγορές συναλλάγματος Γένς Νόρντβιγκ. Οι μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed "θα παρασύρουν το δολάριο σε χαμηλότερα επίπεδα", συμπλήρωσε. Η πρόβλεψη της ίδιας της Goldman για τη νομισματική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάνει λόγο για μείωση, μέχρι τέλους του 2007, του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%, στο 4,5%.

Ως επιπλέον λόγο για την εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου με τους ανταγωνιστές του, το στέλεχος του οίκου αναφέρει και τον περιορισμό της αγοράς επιχειρηματικών ομολόγων υψηλής απόδοσης από αλλοδαπούς επενδυτές.

Όσον αφορά, τέλος, την πρόβλεψη της Goldman Sachs για τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου με το γεν, αυτή κάνει λόγο για εξασθένηση, μέσα στους επόμενους τρεις με έξι μήνες, στα 110 γεν ανά δολάριο, από 116 γεν ανά δολάριο που είναι σήμερα (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 118 γεν ανά δολάριο).
Πηγή: skai.gr