Οι επιπτώσεις που φέρνει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ποτέ άλλοτε η Φρανκφούρτη, η οποία για 11 χρόνια μόνο μείωνε ή διατηρούσε σταθερά τα επιτόκια, δεν είχε αποφασίσει τόσο επιθετική αύξηση.

του Χρυσόσοτμου Τσούφη

Πρωτοφανείς καταστάσεις απαιτούν πρωτοφανή μέτρα και σε τέτοια κατέφυγε η ΕΚΤ.

Με τον πληθωρισμό να θεριεύει μήνα με το μήνα στην Ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε αύξηση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας κατά 75 μονάδες, στο 1,25%.

Ποτέ άλλοτε η Φρανκφούρτη, η οποία για 11 χρόνια μόνο μείωνε ή διατηρούσε σταθερά τα επιτόκια, δεν είχε αποφασίσει τόσο επιθετική αύξηση. (Για τους λάτρεις της ιστορία τον Ιανουάριο του 1999 η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες όταν το ευρώ ήταν στα σπάργανα).

Η Ευρώπη μπήκε επισήμως στην περίοδο αύξησης των επιτοκίων, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις της είπε ότι θα χρειαστούν κι άλλες αυξήσεις για να επιτύχει η ΕΚΤ την πτώση του πληθωρισμού στο 2% κι αυτά είναι κακά μαντάτα για τους δανειολήπτες. Υπολογίζεται ότι 9 στα 10 στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο Euribor που ακολουθεί την πορεία του επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας.  

Η αύξηση κατά 0,75% αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της δόσης ενός μέσου στεγαστικού δανείου 100.000€ κατά 37€/μήνα για διάρκεια αποπληρωμής 15 ετών ή 39€/μήνα για διάρκεια αποπληρωμής 20 ετών.

Για ένα μέσο επιχειρηματικό δάνειο 200.000 ευρώ με επιτόκιο 5,5%, η δόση αυξάνεται κατά 76€/μήνα για διάρκεια αποπληρωμής 10 ετών.

Προς το παρόν δεν εκφράζονται φόβοι για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων , όμως προϊόντος του χρόνου και με δεδομένες κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων είναι εύλογο ότι ο κίνδυνος θα αυξηθεί.  

Όσον αφορά στις καταθέσεις, οι τράπεζες στις ανακοινώσεις τους αναφέρουν ότι θα περάσουν περίπου το μισό της αύξησης στα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται τα οφέλη για τους καταθέτες οι οποίοι ούτως ή άλλως βλέπουν την αξία των χρημάτων τους να ....ροκανίζεται από τον πληθωρισμό.  

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν σιγά σιγά να ρίχνουν πάντως τον πληθωρισμό βελτιώνοντας τα βάρη που χρειάζεται να σηκώσουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα ενισχύσουν και το ευρώ -το οποίο ήδη ανέκαμψε πάνω από το 1 προς 1 με το δολάριο- κάνοντας πιο προσιτές τις αγορές αλλά και τα ταξίδια εκτός ευρωζώνης. 

Στον αντίποδα όμως ..μαυρίζουν οι προοπτικές της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές η Ευρώπη είναι ο πρώτος υποψήφιος για να μπει στην ύφεση και οι αυξήσεις των επιτοκίων δίνουν το τελευταίο ελαφρύ σπρώξιμο. Η Φρανκφούρτη πάντως στο βασικό της σενάριο μιλά για στασιμότητα της οικονομίας , η πρόβλεψη είναι για 0,9% ανάπτυξη το 2023. Το δυσμενές σενάριο πάντως προβλέπει ύφεση και σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ είναι πολύ σκοτεινό...

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΚΤ