Δυνατότητες της Βουλγαρίας για αυξημένη κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα

Την τρίτη θέση μεταξύ των κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης καταλαμβάνει η Ρουμανία, ως προς τις δυνατότητες του χρηματοπιστωτικού της τομέα να παρουσιάσει αυξημένη κερδοφορία στα επόμενα χρόνια. Την πρώτη θέση εξασφάλισε η Ρωσία, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται η Βουλγαρία, σύμφωνα τουλάχιστον με μελέτη της «UniCredit», που δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα «Ziarul Financiar».
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ο τομέας της λιανικής πίστης θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της τραπεζικής αγοράς ως το 2008. Οι αναλυτές της «UniCredit» διατυπώνουν ακόμη την εκτίμηση ότι στο διάστημα 2006-2008, τα ακαθάριστα κέρδη των ρουμανικών τραπεζών θα «τρέξουν» κατά μέσο όρο με ρυθμό 11%. Κατά τους ίδιους, οι χορηγήσεις λιανικής πίστης θα αυξάνονται ετησίως με μέσο ρυθμό 38% στο υπό εξέταση διάστημα.
Στη λίστα της «UniCredit», η Ρουμανία κατατάσσεται τρίτη και όσον αφορά τις συνολικές χορηγήσεις, με δεδομένο ότι κατά το 2005 σημειώθηκε αύξηση 22% στον όγκο των δανείων. Σημαντική αύξηση αναμένεται να σημειωθεί στα επόμενα χρόνια και σε ό, τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, χάρη στο ευνοϊκό μακροοικονομικό κλίμα και τη μεγάλη ζήτηση ρευστότητας για επενδύσεις. Σήμερα, στη ρουμανική αγορά δραστηριοποιούνται 39 ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες και μία -η τελευταία- κρατική, το Ρουμανικό Ταμιευτήριο (CEC), που αναμένεται να βρει νέο ιδιοκτήτη μέχρι τις 31 Αυγούστου
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr