Κλείσιμο

Διευκολύνεται η έξοδος

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών ενέκρινε στις Βρυξέλλες το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2006 - 2009. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για βήμα που διευκολύνει την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική επιτήρηση.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, κρίσιμη ημερομηνία για τη διαδικασία αυτή είναι η 7η Μαΐου, ημέρα που θα δημοσιευθεί η εαρινή οικονομική έκθεση της Κομισιόν για όλες τις χώρες - μέλη. "Η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος θα μπορούσε να τοποθετηθεί περί τον Μάιο του 2007, εφόσον βεβαίως επαληθευθούν οι υπάρχουσες εκτιμήσεις περί συρρίκνωσης των ελληνικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ, τόσο το 2006 όσο και το 2007", ανέφερε ο κ. Αλμούνια.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, ο επίτροπος δήλωσε ότι γνωρίζει πως επίκεινται εκλογές και ότι το θέμα αυτό θα έλθει στο προσκήνιο μετά τη διενέργειά τους.

"Η προσπάθεια θα συνεχισθεί". Μέσα σε μόλις δυόμισυ χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 7,8% στο 3%, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας των "25".

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχισθεί και μετά την έξοδο από την επιτήρηση, καθώς η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τη μείωση του ελλείμματος κατά 0,5% κάθε χρόνο, μέχρι να φθάσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
Πηγή: skai.gr