Κλείσιμο

Αυστηρή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Την ανάγκη να μην χαλαρώσουν οι κανονισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας όσον αφορά τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κανονισμός αυτός δήλωσε ο Ζάν Κλώντ Τρισέ, πρέπει να παραμείνει ξεκάθαρος.
Το γεγονός συμπλήρωσε, ότι η Ελλάδα πήρε ένα χρόνο παράταση για να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το 3%, φέρνει το Σύμφωνο Σταθερότητας στα όρια αντοχής του.
Η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 2%, όπως ήταν αναμενόμενο. Το Διοικητικό Συμβούλιό της, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ότι το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 2,00%, 3,00% και 1,00% αντιστοίχως. Όλοι ωστόσο ξέρουν πως κάποια στιγμή τα επιτόκια θα αυξηθούν σχολίασε ο κ. Τρισε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για φέτος και το 2006. Αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη φέτος θα κυμανθεί από 1,2-2% ενώ ο πληθωρισμός από 1,6-2,2%. Η τράπεζα παραμένει σε επιφυλακή για την ρευστότητα στην αγορά του πετρελαίου, συμπλήρωσε.
Πηγή: skai.gr