Aχτσιόγλου: Ανοιχτό ενδεχόμενο παραπομπής των εργασιακών σε νέα αξιολόγηση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής του «δύσκολου θέματος» των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις σε νέα αξιολόγηση άφησε την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου κατά το «πολιτικό μασάζ» στο οποίο προχώρησε στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Από στιγμή που το ΔΝΤ είναι αμετάπειστο στα εργασιακά, η μια λύση είναι να πάμε σε άλλη αξιολόγηση, ή άλλη είναι να κάνουν πίσω αυτοί σε κάποια πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

«Το ΔΝΤ είναι ιδεοληπτικό και εμείς δεν θα υποχωρήσουμε» φέρεται επίσης να διεμήνυσε η  Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου ρωτήθηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα και είπε «ότι μπορούμε να πάρουμε ένα καλό δάνειο για την καταπολέμηση της ανεργίας, αν οι δανειστές αποδεχθούν να μην αποτυπωθεί δημοσιονομικά». Για τις συλλογικές συμβάσεις, στις οποίες εστιάζει η κυβέρνηση, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δίνεται «μάχη», και ότι είναι από τα μεγάλα ταμπού του ΔΝΤ που «πιέζει πάρα πολύ».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε ως νέο ορόσημο για να κλείσει η συμφωνία το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Για το αφορολόγητο ο Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε μείωση του, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί σε νούμερο. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στα νούμερα που υπάρχουν. Ωστόσο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση του αφορολογήτου στα 6.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται ότι έχει κλειδώσει στο 3,5% του ΑΕΠ σε μια περίοδο από τρία έως και πέντε χρόνια. Όπως ειπώθηκε, η «πρόσφορα» του ΔΝΤ φέρεται να ήταν ότι έβγαλε από το τραπέζι την πρόταση Σόιμπλε για 10 χρόνια 3,5% μετά από δική του παρέμβαση. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε πως θα ενημερώνει τους βουλευτές της συμπολίτευσης, και θέλει τη στήριξη τη στήριξή τους και προτάσεις τους.

Ειδικά για το αφορολόγητο, αλλά και τα εργασιακά, οι δύο υπουργοί, χωρίς να εξειδικεύσουν, ανέφεραν ότι η διαπραγματευτική μάχη δίνεται για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, και σε όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Συζητήθηκαν επίσης η στάση του ΔΝΤ και το 2% μέτρα που απαιτεί το Ταμείο. Χάσμα υπάρχει και στα αντίμετρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να ξαναδούμε τη λογική ότι ¨τα δίνουμε όλα στο χέρι¨ στην τσέπη για να φτιάξουμε υποδομές . «Να έχουμε την νοοτροπία υποδομών στο κράτος πρόνοιας» σχολίασε. Για τον ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκε πως γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μικρή μείωση.

Οι βουλευτές 

Ανησυχία και αγωνία εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας πολλές ερωτήσεις για το τι θα γίνει με τις μεσαίες τάξεις, τους μικρομεσαίους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους φόρους, το αφορολόγητο, αλλά και το χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Οι βουλευτές εκδήλωσαν την ανησυχία τους και για τα μέτρα 2% του ΑΕΠ διερωτώμενοι τι θα πουν στις περιφέρειές τους, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει για τα μεσαία στρώματα.

Eνδεικτικές ήταν
ορισμένες από τις ερωτήσεις βουλευτών

- Το ασφαλιστικό κομμάτι του δημοσιονομικού πακέτου από πότε θα εφαρμοστεί;
- Να συζητήσουμε τα αντίμετρα, σε ποια πεδία θα εφαρμοστούν;
- Στα αντίμετρα θα ευνοηθεί η ραχοκοκαλιά της οικονομίας;

Πρώτη στην Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα σε δαπάνες για συντάξεις σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Το πρακτορείο παρουσιάζει με γράφημα το ποσοστό του ΑΕΠ το οποίο δαπανά κάθε χώρα της Ευρωζώνης στον συγκεκριμένο τομέα.

Η αναδιάρθρωση του χρέους σε συνδυασμό με την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων είναι το δίπτυχο της επιτυχίας για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας, επισημαίνει στο μεταξύ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην ενδιάμεση έκθεσή του για το χρέος. Προειδοποιεί δε, ότι από μόνη της η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί τη σωστή συνταγή.
Πηγή: skai.gr