Κλείσιμο

«Πιθανό σενάριο» η συμφωνία για επιστροφή των θεσμών μετά το Eurogroup

Ο καθορισμός ακριβούς ημερομηνίας για επιστροφή των θεσμών, με βάση ένα προσύμφωνο για δημοσιονομικά μέτρα και αντισταθμιστικές παρεμβάσεις, αναδύεται ως ο κύριος στόχος του σημερινού Eurogroup, όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις.

«Αυτό το σενάριο είναι πλέον πιθανό», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στην «Καθημερινή».

Την ίδια στιγμή, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαμήλωνε γενικά τον πήχη των προσδοκιών. Εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε πως δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις σήμερα, εκφράζοντας όμως την ελπίδα για ταχεία επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στη χώρα μας.

Βασικό ζητούμενο στο σημερινό Eurogroup φαίνεται πως είναι η συμφωνία, από την πλευρά της κυβέρνησης, για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων, κάτι που έως τώρα η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ειδικά τα τεχνικά κλιμάκια, κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναμένεται να εξετάσουν τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας για το 2016.

Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ταμείο εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων του 2016 δεν βασίζεται σε μέτρα που θα παράγουν δημοσιονομικά οφέλη σε βάθος χρόνου.

Τα νούμερα του 2016 θα επηρεάσουν και τις εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και για τον καθορισμό του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 κι έπειτα.

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η διατήρηση του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια μετά το πέρας του προγράμματος, ενώ στόχος της Αθήνας είναι το διάστημα να μειωθεί σε τρία έτη.

Ραντεβού Μέρκελ - Λαγκάρντ

Καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ενδέχεται πάντως να διαδραματίσει η συνάντηση της γερμανίδα καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν το Ταμείο θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, και εάν τυχόν συμμετοχή του θα είναι χρηματοδοτική ή αμιγώς εποπτική.

Γερμανία και Ολλανδία θέλουν την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όμως από την πλευρά του ο οργανισμός ζητά επίμονα βαθιά ελάφρυνση του χρέους, κάτι που είναι πολιτικά δύσκολο για τους εταίρους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt ήθελε την κ. Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ να έχουν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το περιοδικό Der Spiegel τοποθέτησε τα δάνεια που θα προσφέρει ο οργανισμός σε ως 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν εμφανής στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα στις 6 Φεβρουαρίου, όπου η πλειοψηφία των μελών τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ μία μειοψηφία – κατά πάσα πιθανότητα οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών – υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι στη συνέχεια η κ. Μέρκελ θα έχει άτυπο δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πηγή: skai.gr