Κερέ: Θέλουμε λύση για το χρέος με πλήρη συμμετοχή ΔΝΤ αλλά με βάση το Eurogroup

Σε λύση για το ελληνικό χρέος που θα διασφαλίζει την «πλήρη συμμετοχή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αλλά παράλληλα θα κινείται στη γραμμή των αποφάσεων του Eurogroup του Μαΐου προσβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, ουσιαστικά προκρίνοντας έναν συμβιβασμό ανάμεσα στο αίτημα του ΔΝΤ για άμεση κατάρτιση βαθιών παρεμβάσεων για το χρέος και τη θέση των ευρωπαίων εταίρων ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το 2018, και μόνο εάν κριθεί απαραίτητο.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Κερέ αποσαφήνισε πως η συμφωνία του Eurogroup που ορίζει ότι η λύση θα δοθεί το 2018 παραμένει ο μοναδικός οδικός χάρτης για το χρέος. Προσέθεσε όμως ότι αυτό που προσδοκάται τώρα από την ευρωπαϊκή πλευρά είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που μπορούν να ληφθούν για το χρέος, ακόμα κι αν δεν θα εφαρμοστούν τώρα.

Επισήμανε πως η ρύθμιση για το χρέος θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτρέψει στην Ελλάδα να εκδώσει νέα ομόλογα πριν τη λήξη του Μνημονίου, τον Ιούλιο του 2018.

Πάντως, ο κ. Κερέ διευκρίνισε ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες σχετικά με το πότε θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος ανήκουν αποκλειστικά στο Eurogroup και τα κράτη-μέλη, κι ότι η Ευρωτράπεζα ούτως ή άλλως δεν θα λάβει μέρος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση.

Σχετικά με τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο οι θεσμοί στην Ουάσιγκτον με αντικείμενο το ελληνικό χρέος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο κ. Κερέ υποβάθμισε το όλο θέμα. Είπε ότι οι θεσμοί έχουν τέτοιες επαφές κάθε μία ή δύο εβδομάδες κι ότι αν κάποιος ήταν μέσα στην αίθουσα στην Ουάσιγκτον δεν θα ήταν και τόσο ενθουσιασμένος, καθώς η συζήτηση ήταν βαθιά τεχνική.

Κόκκινα δάνεια και προαπαιτούμενα


Στρέφοντας το βλέμμα στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Κερέ υπογράμμισε ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι «προϋπόθεση-κλειδί» για τη σταδιακή επιστροφή της ρευστότητας στην οικονομία και την επίτευξη σταθερής ανάπτυξης.

Όπως είπε, τον Ιούνιο τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν το 49% όλων των πιστώσεων που έχουν δώσει οι τράπεζες, ήτοι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πίσω από την Κύπρο.

Ο κ. Κερέ κάλεσε τις ελληνικές Αρχές
να υλοποιήσουν γρήγορα τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή πρώτον την κατάρτιση του πλαισίου για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών και δεύτερον τη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού πτωχευτικού κώδικα.

Τόνισε ακόμα πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ενισχύσουν τη δυνατότητα των δικαστηρίων για ταχεία εκδίκαση χρεών.

Η δεύτερη αξιολόγηση δεν αρκεί για το QE

Τέλος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αποσαφήνισε πως η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ακόμα κι αν κλείσει επιτυχώς την δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον δεν υπάρξει πρώτα μεγαλύτερη σαφήνεια για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Η δεύτερη αξιολόγηση είναι απαραίτητη αλλά ανεπαρκής προϋπόθεση», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα πρέπει να έχει περαιτέρω δικλίδες ασφαλείας για το χρέος.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης