Κλείσιμο

Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων μετ’ εμποδίων για τα μέτρα «ρεζέρβα»

Προς το απόγευμα αρχίζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα, χωρίς το ΔΝΤ, οι εκπρόσωποι του οποίου αναμένονται αύριο Τετάρτη. Oι σημερινές συναντήσεις αρχίζουν στις 3μμ, με πρώτο θέμα την Παιδεία, ακολουθούν στις 4 το απόγευμα θέματα ενεργείας και στις 5 του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Το απόγευμα της Πέμπτης η ομάδα των διαπραγματευτών θα αναχωρήσει για τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής στην Ολλανδία.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ θέτουν και ένα πρόσθετο πακέτο ύψους 2,7 με 3 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει μέτρα ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ που μπαίνουν ως ρήτρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

«Όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του μήνα, μένει να αποδείξουν ότι το εννοούν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο.

Λίγη ώρα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως «οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία έχουν δημιουργηθεί, επιμένοντας ότι «από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, οι εξελίξεις στην οικονομία είναι θετικότερες απ' ό,τι τότε προβλεπόταν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ακόμη ότι ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε μη ανάγκη εφαρμογής στο μέλλον ορισμένων από τα προβλεπόμενα μέτρα και υπογράμμισε ότι η διαφωνία μεταξύ των θεσμών δεν μπορεί να μετατραπεί σε δικό μας πολιτικό πρόβλημα.

«Εάν την Πέμπτη η ανακοίνωση της Eurostat  για το 2015 είναι θετική, θα εξακολουθούν κάποιοι να μιλούν για "πρόσθετα" μέτρα;» διερωτήθηκε.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού. Οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα» είχε δηλώσει εξάλλου τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και ο χρόνος εξαντλείται» αναφέρει το γερμανικό περιοδικόSpiegel σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η Αθήνα προσφέρει παραχωρήσεις προς τους πιστωτές». Το γερμανικό περιοδικό κάνει λόγο για τα νέα μέτρα λιτότητας – «ρεζέρβα» (ύψους 3 δισ. ευρώ) που προτείνουν οι δανειστές.

Πηγή: skai.gr