Κλείσιμο

Μπάιντεν: Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του χρέους

Την ανάγκη οι ευρωπαίοι εταίροι να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο τόνισε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η δήλωση Μπάιντεν συνιστά επαναβεβαίωση της σταθερής στάσης των ΗΠΑ για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, παρά τις ενστάσεις που τρέφουν ορισμένοι εταίροι και έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του εκπρόσωπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το ζήτημα του χρέους δεν τίθεται στην παρούσα φάση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τη στιγμή που ΔΝΤ και Ευρωπαίοι είναι φανερά διαιρεμένοι τόσο σε ό,τι αφορά το χρέος όσο και σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, ο κ. Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι είναι «σημαντικό» να υπάρξει «εποικοδομητική» συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρώπης και του ΔΝΤ ώστε να ολοκληρωθεί «εγκαίρως» η αξιολόγηση.

Συμφώνησαν επίσης «στην ανάγκη να υπάρξει συνεχής [και] ταχεία πρόοδος» στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης η προσφυγική κρίση, οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και ζητήματα ενέργειας, όπου το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για εμπλοκή σε έργα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Για το προσφυγικό, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρει η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, καθώς η Ελλάδα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», σύμφωνα πάντα με τον Λευκό Οίκο.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP αλλά και για την ενεργειακή συνεργασία με την Βουλγαρία, όπου υπάρχει συμφωνία για τον κάθετο συνδετικό αγωγό.

Πρόκειται για «σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας», αναφέρει ο Λευκός Οίκος, τη στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να μειώσουν την ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr