Eurogroup: Προσπάθειες από την Αθήνα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ.

Τις τελευταίες προσπάθειες για την επίτευξη ενός συμβιβασμού πριν από το σημερινό (Δευτέρα) Eurogroup για το θέμα των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς καταβάλλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση της Αθήνας κατεβάζει το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς στο 56% κατά μέσο όρο, κατεβάζοντας επίσης το όριο της προστατευόμενης περιούσιας στις 180 χιλιάδες ευρώ για τον άγαμο και το εισοδηματικό κριτήριο λίγο κάτω από τις 30 χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα,
βάζει στο τραπέζι τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση έναν συντελεστή επί του κόστους διαβίωσης που μέτρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο οποίος προβλέπεται είτε να μειώνεται ανά χρόνο για την επόμενη τριετία είτε να είναι σταθερός για μια τριετία.

Δεδομένου ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει κατά μέσο όρο το 56% των ιδιοκτητών, όταν η αρχική της πρόταση προστάτευε το 99%, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια περαιτέρω βελτίωση. Και στο πλαίσιο θεωρούν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο έντιμος συμβιβασμός. Ωστόσο, οι θεσμοί επιμένουν να προχωρήσουν αλλαγές που θα οδηγούν σε προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο των πλέον οικονομικά αδύναμων θεωρώντας την πρόταση πολύ «γενναιόδωρη».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης τονίστηκε από πλευράς των θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει τρεις εβδομάδες στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αναγνωρίστηκε ωστόσο ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία 24ωρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά επαφών με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάαντ επιδιώκοντας πολιτική λύση.

Τα άλλα ζητήματα είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι κατώτατες τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς και θέματα που έχουν προκύψει από τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πέρασε πρόσφατα από την Βουλή.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και την Τετάρτη θα γίνει το πρώτο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο.

Πηγή: skai.gr