Κλείσιμο

Με χαμηλό 4,5 ετών αρχίζει το 2015 το ευρώ, με τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Χαμηλό 4,5 ετών στην ισοτιμία του με το δολάριο κατέγραψε το πρωί της Παρασκευής, πρώτη μέρα συναλλαγών για το νέο έτος, το ευρώ.

Το κοινό νόμισμα έπεσε ως και στα $1,2033, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010, συνεχίζοντας την πτώση που κατέγραψε το περασμένο έτος, όταν κατέγραψε τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες από το 2005.

Η νέα υποχώρηση του ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010, έρχεται εν μέσω εντεινόμενων υποψιών πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει για να ανακόψει την πτωτική πορεία του ήδη ιδιαίτερα χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Μήνυμα πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι. «Βρισκόμαστε σε [στάδιο] τεχνικών προετοιμασιών για να αλλάξουμε το μέγεθος, την ταχύτητα και τη σύνθεση των μέτρων μας στις αρχές του 2015, εάν αυτό γίνει απαραίτητο, για να αντιδράσουμε στην υπερβολικά μεγάλη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού», τόνισε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Υπενθυμίζεται η ηγεσία της ΕΚΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του 2015, ακόμα και με αγορά ομολόγων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Η επόμενη, πιθανώς κρίσιμη, σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης