Κλείσιμο

Βρετανικά σχόλια για τις δηλώσεις Σόιμπλε - Έσπασε ένα ταμπού

Για πολιτικό ταμπού που έσπασε κάνουν λόγο τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στη δήλωση Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Οι Financial Times γράφουν ότι το πολιτικά τοξικό θέμα της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας εισήλθε με ορμή στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία. Η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφοροποίηση στην προσέγγιση της κρίσης στην ευρωζώνη από Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες. Φαίνεται όμως ότι η προσπάθεια του Πέερ Στάινμπρουκ της αντιπολίτευσης να φέρει στο επίκεντρο το ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι της καγκελαρίου Μέρκελ, «έλυσε τη γλώσσα» του υπουργού Οικονομικών.

Γίνεται επίσης λόγος για προσπάθεια υποβάθμισης του χρηματοδοτικού κενού των 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ που διαπιστώθηκε νωρίτερα το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι παράλληλα τηρούταν ένας ανεπίσημος όρκος σιωπής για το πώς θα καλυφθεί το κενό από Γερμανούς πολιτικούς, αλλά και από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, υπό το φόβο λαϊκής αντίδρασης στη Γερμανία πριν τις εκλογές.

Η εφημερίδα επισημαίνει εξάλλου ότι η νέα διαβεβαίωση από τον κ. Σόιμπλε ότι δε θα υπάρξει ελάφρυνση ελληνικού χρέους, δε λαμβάνει υπόψη προηγούμενη θέση του ΔΝΤ. Ως προς την ελληνική στάση, αναφέρεται ότι δεν αμφισβητείται το χρηματοδοτικό κενό, αλλά θεωρείται ασήμαντο μπροστά στα όσα έχουν επιτευχθεί. Τονίζεται δε ότι σε καμία στιγμή δεν έγινε λόγος από τον κ. Σόιμπλε περί χαλάρωσης των όρων διάσωσης της Ελλάδας, με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τον περιορισμό των δαπανών για την υγεία να είναι κρίσιμε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τη νέα αποστολή της τρόικα στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι Times σχολιάζουν ότι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη. Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του βουλευτή Πίτερ Μπόουν, από την πιο ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών, που αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται επ’ άπειρον η διάσωση χωρών. Ο κ. Μπόουν συνιστά επιστροφή στη δραχμή, καθώς κατά την άποψή του η ευρωζώνη είναι μια άσκηση που θα καταλήξει σε καταστροφή. Η αναλύτρια της Societe Generale Μικάλα Μάρκιουσεν δηλώνει ότι όντως ο κ. Σόιμπλε προκάλεσε έκπληξη με την παραδοχή του, αλλά εν τέλει άρθρωσε αυτό που έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί το ΔΝΤ.

Το BBC επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε τον τοποθετούν μεταξύ των πολλών που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τις δημόσιες τοποθετήσεις της ηγέτιδας του κόμματός του επί του θέματος. Η Guardian στέκεται στο ότι αν και στο παρελθόν ο κ. Σόιμπλε έχει συζητήσει τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, για πρώτη φορά την παρουσίασε ως αναπόφευκτη. Για «απρόσμενη παραδοχή» κάνει λόγο η Daily Telegraph.

Ο οικονομικός αναλυτής Νιλς Πράτλεϊ, γράφοντας στην Guardian σχολιάζει ότι είναι κρίμα που ο κ. Σόιμπλε απέρριψε ξανά το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους. «Ένα μικρό δανειακό πακέτο που θα καλύπτει την τρύπα την οποία έχει ήδη διαγνώσει το ΔΝΤ, θα συνιστά μία ακόμα δόση ενός φαρμάκου που δε λειτουργεί», αναφέρει ο Βρετανός αναλυτής.

Μιλώντας εξάλλου στην εκπομπή Hardtalk της τηλεόρασης του BBC ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάγκη για νέα διάσωση, όπως μάλλον χρειάζεται επίσης κάποια πρόσθετη ελάφρυνση. Σημείωσε ότι ο κ. Σόιμπλε δε λέει πως δεν υπάρχει ανάγκη ελάφρυνσης χρέους, αλλά συγκεκριμένα ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέο κούρεμα. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ανοιχτοί σε μείωση επιτοκίων και παράταση του χρόνου αποπληρωμής», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: skai.gr