Μέρκελ: Ιδιαίτερη περίπτωση η Ιρλανδία

Την άποψη πως η Ιρλανδία αποτελεί «ιδιαίτερη περίπτωση» όσον αφορά το ενδεχόμενο αναδρομικής ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από το μόνιμο Ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αγορές έπειτα από τις δηλώσεις που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αναδρομικής μεταφοράς κεφαλαίων από το μηχανισμό προς τον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσε η κ. Μέρκελ με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντνα Κένι, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Κυριακή, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τις «μοναδικές συνθήκες πίσω από την κρίση τραπεζών και δημόσιου χρέους» που έπληξαν το Δουβλίνο το 2010, υποχρεώνοντάς το να ζητήσει διάσωση ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως κατά την τελευταία διετία η Ιρλανδία έχει διοχετεύσει περίπου 64 δισ. ευρώ για τις κεφαλαιακές ανάγκες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, υλοποιώντας την έως τώρα μεγαλύτερη τραπεζική διάσωση στην ιστορία. Δεδομένης αυτής της δαπάνης, το Δουβλίνο προσπαθεί πλέον να εξασφαλίσει μία αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

Οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν τη δέσμευση [...] να ανατεθεί στο Eurogroup η εξέταση της κατάστασης του ιρλανδικού χρηματοπιστωτικού τομέα, με την προοπτική της περαιτέρω βελτίωσης της βιωσιμότητας του αποτελεσματικού προγράμματος προσαρμογής», ανέφερε η κοινή δήλωση.

«Σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουν πως η Ιρλανδία είναι μία ειδική περίπτωση και πως το Eurogroup θα το λάβει αυτό υπ’ όψιν του».

«Είναι βεβαίως η πραγματικότητα ότι η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της [χρησιμοποιώντας] μεγάλα χρηματικά ποσά των φορολογούμενων, και αυτό σίγουρα θα εξετασθεί όταν το Eurogroup ξανακοιτάξει το ζήτημα της Ιρλανδίας», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στίφεν Ζάιμπερτ.
Πηγή: skai.gr