Ανάσα στις αγορές

Ανέκαμψαν οι διεθνείς χρηματαγορές, μετά τις μεγάλες πιέσεις της προηγούμενης εβδομάδας, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ.

Υπήρξε νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τόνωση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά.

Με άνοδο κατά 0,21% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ μεγάλη ανάκαμψη παρουσίασαν και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 3,08%, η Φρανκφούρτη κατά 1,73% και το Παρίσι κατά 2,21%.

src=/upload_files/Image/Grafika
Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών άνοιξε με άνοδο 1%, για να κλείσει στο +0,92%, στις 4.677,73 μονάδες.

Με άνοδο κατά 1,21% άνοιξε ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 6.219 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 1,10% και διαμορφώθηκε στις 5.569,3 μονάδες.

Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,50% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 7.474,3 μονάδες.

Με άνοδο άνοιξε και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο εισήλθε, για πολλές συνεδριάσεις, στη δίνη που προκαλείται από τις επιφυλάξεις επενδυτών, αναφορικά με τις προεκτάσεις που θα έχει τελικά η αδυναμία 20% των δανειολειπτών δανείων μειωμένης εξασφάλισης να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Η Fed διοχέτευσε προς εμπορικές τράπεζες πολύ περισσότερα από 35 δισ. δολ. την Παρασκευή, όπως δε διέρρευσε, με το άνοιγμα στη Γουολ Στριτ αποδέσμευσε από τα αποθεματικά της άλλα δύο δισ. δολάρια, ώστε όλα να λειτουργούν ομαλά.

Ας σημειωθεί ότι μόνον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προώθησε προς τις εμπορικές τράπεζες 65 δισ. δολ. ενώ αξιοσημείωτο είναι πως οι αμερικανικές εμπορικές τράπεζες διέκοψαν την πώληση δολαρίων προς τις ομόλογες ευρωπαϊκές, όπως σημειώνεται στην οικονομική ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου από τις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr