Στόχος η ενεργειακή αυτονομία μέχρι το 2019

"Έως το 2019 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν από ανανεώσιμες πηγές, ενώ τα καινούρια δημόσια κτίρια θα πρέπει να έχουν ενεργειακή αυτονομία", τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα απαγορεύεται μόνο σε κηρυγμένα μνημεία, αρχαιολογικές ζώνες, περιοχές ραμσάρ και προστατευόμενες περιοχές.

Η κα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι το ειδικό τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές θα παραμείνει στα 3 ευρώ ετησίως και αν μέχρι το 2013 δεν επιτευχθεί ο στόχος (για διείσδυση των ΑΠΕ), τότε ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί έως 40%, καθώς θα πρέπει να αγοράζονται αδειοδοτήσεις εκπομπών ρύπων.

Σε περιοχές που εγκαθίστανται ΑΠΕ το 50% του ειδικού τέλους θα επιστρέφεται στον καταναλωτή, το 25% θα πηγαίνει στο 'πράσινο' ταμείο και το 25% στους δήμους.

Ακόμα, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι δε θα γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ μέσα στο 2010.

Η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο αποτελεί αιχμή της αναπτυξιακής κατεύθυνσης της κυβέρνησης προς την "πράσινη" ανάπτυξη. Σημείωσε ότι το νέο νομοσχέδιο ενισχύει τον ανταγωνισμό, απλοποιεί τις διαδικασίες περιβαλλοντικής έγκρισης, αναβαθμίζει το ρόλο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, περιορίζει το εμπόριο αδειών και ενισχύει την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι σύμφωνα με τη νέα κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ο καταναλωτής θα εξοικονομεί 300 ευρώ ετησίως, ενώ η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων θα αγγίξει το 11%.

"Ο στόχος η χώρα μας να καλύπτει το 20% των αναγκών της από ΑΠΕ έως το 2020 είναι εφικτός" τόνισε από την πλευρά του στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.
Πηγή: skai.gr