Στην Ινδία εμφανίστηκαν άγρια τσιτάχ για πρώτη φορά από το 1952

Μόνο περίπου 7.000 τσιτάχ παραμένουν στη φύση παγκοσμίως και τα ζώα κατατάσσονται στα ευάλωτα είδη, σύμφωνα με τον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης

Tσιτάχ πρόκειται να επιστρέψουν στα δάση της Ινδίας αυτόν τον Αύγουστο, για πρώτη φορά μετά από 70 και πλέον χρόνια, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με τη «Guardian». 

Οκτώ τσιτάχ από τη Ναμίμπια θα περιφέρονται ελεύθερα στο εθνικό πάρκο Kuno-Palpur στο κρατίδιο Μαντνιά Πραντές, στο πλαίσιο των προσπαθειών να επανενταχθούν τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Μόνο περίπου 7.000 τσιτάχ παραμένουν στη φύση παγκοσμίως και τα ζώα κατατάσσονται στα ευάλωτα είδη, σύμφωνα με τον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Η Ναμίμπια έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό τσιτάχ στον κόσμο.

Οι αξιωματούχοι εργάζονται για τη μετεγκατάσταση των ζώων από το 2020, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τα αφρικανικά τσιτάχ μπορούν να επιστρέψουν σε μια προσεκτικά επιλεγμένη τοποθεσία.

Η κίνηση συμπίπτει με την 75η Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας, γιορτάζοντας τα τσιτάχ ως σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ινδίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας, Bhupender Yadav, έγραψε στο Twitter: «Η συμπλήρωση των 75 ένδοξων χρόνων της Ανεξαρτησίας με την αποκατάσταση του ταχύτερου χερσαίου εμβληματικού είδους, του τσιτάχ, στην Ινδία, θα αναζωπυρώσει την οικολογική δυναμική του τοπίου».

Το τσιτάχ – cheetah είναι ένα μεγάλο αιλουροειδές που εντοπίζεται στην Αφρική και στο κεντρικό Ιράν. Είναι το γρηγορότερο χερσαίο ζώο. Εκτιμάται ότι μπορεί να τρέχει με ταχύτητα 80 έως 128 km/h (με τη μέση ταχύτητα να καταγράφεται στα 93 και 98 km/h). Για την επίτευξη της παραπάνω ταχύτητας και σε έντονη αντίθεση με άλλα μεγάλα αιλουροειδή, το τσιτάχ έχει ποικίλες προσαρμογές για παρατεταμένο κυνήγι όπως ελαφρύ, βελτιωμένο σώμα, μακριά λεπτά πόδια και μακριά ουρά, που το καθιστούν κατάλληλο για γρήγορη επιτάχυνση και ικανότητα εκτέλεσης ακραίων αλλαγών στην κατεύθυνση, ενώ κινείται με υψηλή ταχύτητα. 

Πηγή: skai.gr
TAGS: Ινδία