Επιστήμονες υγείας προειδοποιούν ότι οι φώκιες μπορεί να μεταφέρουν μετάλλαξη της γρίπης των πτηνών

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, θεωρητικά θα μπορούσε να μεταλλαχθεί, ώστε να χτυπήσει ευκολότερα τον άνθρωπο, όπως συνέβη και με τον Covid, σύμφωνα με τους επιστήμονες 

Οι Βρετανοί έχουν ενημερωθεί να μείνουν μακριά από τις φώκιες λόγω φόβων ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τη θανατηφόρα γρίπη των πτηνών, γράφει η «Daily Mail». 

Οι υγειονομικές αρχές έχουν λάβει αυξημένες αναφορές για τα θηλαστικά που φέρουν τη γρίπη των πτηνών. Αν και η μετάδοση στον άνθρωπο είναι σπάνια, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να είναι η αιτία για την επόμενη πανδημία στον κόσμο.

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, θεωρητικά θα μπορούσε να μεταλλαχθεί, ώστε να χτυπήσει ευκολότερα τον άνθρωπο, όπως συνέβη και με τον Covid.

Ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι χαμηλός, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).  Ωστόσο, προειδοποίησε τους Βρετανούς να εξακολουθούν να αποφεύγουν τα ζώα. Οι συντηρητές και οι επιστήμονες, οι οποίοι έρχονται σε στενή επαφή με τις φώκιες για λόγους εργασίας, θα πρέπει να φορούν μάσκες και χοντρά γάντια. Επίσης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συλλέγουν δείγματα από αδιάθετες και νεκρές φώκιες στα διαγνωστικά εργαστήρια για εξετάσεις, ώστε να παρακολουθούν αν ο ιός εξελίσσεται.

Μια έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και του Οργανισμού Υγείας των Ζώων και Φυτών προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών από φώκιες. 

Τα πτηνά, που είναι γνωστά για την παρουσία τους κοντά στο νερό, όπως οι γλάροι, είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα πτηνά και ζώα, αναφέρει η έκθεση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί αρκετά κρούσματα.

Ένα κουτάβι φώκιας στην Κορνουάλη μολύνθηκε με το στέλεχος Η3Ν8, που θεωρείται ένας από τους πιο θανατηφόρους τύπους της γρίπης των πτηνών, σκοτώνοντας έως και τους μισούς ανθρώπους που την κολλάνε, το 2017.

Εν τω μεταξύ, φώκιες σε κέντρο αποκατάστασης άγριων ζώων στο Νόρφολκ βρέθηκαν να έχουν την ηπιότερη εκδοχή H5N8 το 2020. Ωστόσο, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν μολύνθηκαν άνθρωποι.

Η UKHSA υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ φώκιας και ανθρώπου έχει συμβεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν, όμως, ενδείξεις για μετάδοση στον άνθρωπο εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πέντε άνθρωποι που εργάζονταν με φώκιες στις ΗΠΑ κόλλησαν γρίπη από τα ζώα τη δεκαετία του 1970 και υπέστησαν επιπεφυκίτιδα. Όμως ανάρρωσαν πλήρως και δεν την εξάπλωσαν περαιτέρω. Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν ότι οι φώκιες που κολλάνε γρίπη των πτηνών θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ιό να μεταλλαχθεί και να γίνει πιο μεταδοτικός ή πιο σοβαρός.

Προειδοποίησαν ότι τα δαγκώματα και άλλες επαφές με μολυσμένες φώκιες ή τους μολυσμένους ιστούς και υγρά του σώματός τους αποτελούν τον «μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης των ανθρώπων».

Πηγή: skai.gr