Σουδάν: Παγκόσμια έκκληση για την διάσωση υποσιτισμένων και άρρωστων λιονταριών σε πάρκο - Σοκαριστικές εικόνες

Τα λιοντάρια βρίσκονται σε κλουβιά στο πάρκο Al-Qureshi του Χαρτούμ, το οποίο βρίσκεται σε προνομιακή περιοχή της πόλης και δεν έχει διαθέσει αρκετά τρόφιμα και φάρμακα για εβδομάδες.

Πολλοί άνθρωποι ζητούν να μετακινηθούν.

Ο Osman Salih ξεκίνησε μια εκστρατεία στο Facebook, το Sudananimalrescue, και έγραψε: «Συγκλονίστηκα όταν είδα αυτά τα λιοντάρια στο πάρκο ... Τα οστά τους προεξέχουν από το δέρμα.

«Καλώ τους ενδιαφερόμενους και τα ιδρύματα να τους βοηθήσουν».

Οι υπάλληλοι του πάρκου και οι κτηνίατροι είπαν ότι οι συνθήκες των λιονταριών είχαν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Μερικοί είχαν χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα του σωματικού τους βάρους.

«Δεν υπάρχει πάντα διαθέσιμο φαγητό, οπότε συχνά αγοράζουμε τροφή με δικά μας χρήματα για να ταΐσουμε», είπε ο διευθυντής του πάρκου κ. Essamelddine Hajjar.   

Το πάρκο διαχειρίζεται ο δήμος και χρηματοδοτείται μερικώς από ιδιώτες. 

Το Σουδάν βρίσκεται στη μέση μιας οικονομικής κρίσης που οφείλεται στην άνοδο των τιμών των τροφίμων και στην έλλειψη ξένου νομίσματος.

Την Κυριακή, κάτοικοι, εθελοντές και δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το πάρκο για να δουν τα λιοντάρια, αφού οι φωτογραφίες τους  έγιναν viral  σε δίκτυα κοινωνικών μέσων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως ήδη ένα από τα λιοντάρια μεταφέρθηκε σε κλινική λόγω της σοβαρής του κατάστασης, μετά από την πρωτοβουλία του ακτιβιστή Osman Salih που ηγείται της καμπάνιας διάσωσης των συγκεκριμένων ζώων.  

«H εξαιρετικά άρρωστη λέαινα μπήκε σήμερα το πρωί σε κλουβί και λέγεται πως μεταφέρθηκε σε κλινική για καλύτερη βοήθεια, όπου φέρεται να βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του αλλά είναι δύσκολο να μάθεις την αλήθεια», έγραψε στο Twitter.  

Σε άλλο μήνυμα ζήτησε στον κόσμο να προσευχηθεί για το ζώο, προσθέτοντας πως έχει δωριστεί τροφή για τα υπόλοιπα λιοντάρια, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει στο διαδίκτυο καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την διάσωσή τους.   

Τα τεμάχια σάπιου κρέατος που καλύπτονταν από μύγες βρίσκονταν διάσπαρτα κοντά στα κλουβιά.

Η κατάσταση του πάρκου επηρέασε επίσης την υγεία των ζώων, δήλωσε άλλος υπάλληλος στο πάρκο.

"Υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες", είπε o φροντιστής, Moataz Mahmoud. «Είναι άρρωστα και φαίνoνται υποσιτισμένα».

Δεν είναι σαφές πόσα λιοντάρια βρίσκονται στο Σουδάν, αλλά πολλά βρίσκονται στο πάρκο Dinder κατά μήκος των συνόρων με την Αιθιοπία.

Τα αφρικανικά λιοντάρια κατατάσσονται ως "ευάλωτα" είδη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατά 43% μεταξύ του 1993 και του 2014, με μόνο 20.000 ζωντανά σήμερα.

Πηγή: Guardian