Πρίγκιπας Χάρι: Γιατί ζητά διακοπή των γεωτρήσεων στον ποταμό Οκαβάνγκο

Ο πρίγκιπας Harry υποστηρίζει έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους στην Αφρική.
 
Σε ανοιχτή επιστολή του στην Washington Post, ο δούκας του Sussex ζήτησε να σταματήσουν οι γεωτρήσεις στον ποταμό Οκαβάνγκο, ένα υδάτινο σώμα που, σύμφωνα με τον πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου, «συντηρεί ανθρώπους και άγρια ζώα στη Νότια Αφρική για γενιές».
 
«O Οκαβάνγκο είναι ζωτική δύναμη, που παρέχει την κύρια πηγή νερού για σχεδόν ένα εκατομμύριο αυτόχθονες και ντόπιους και μερικές από τις πιο μεγαλειώδεις άγριες ζωές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ειδών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση» έγραψε ο πρίγκιπας Χάρι. «Αν και ξηραίνεται για μεγάλο μέρος του έτους, η περιοχή έχει κατά μέσο όρο 2,5 τρισεκατομμύρια γαλόνια ροής νερού κατά τη διάρκεια της περιόδου αύξησης της στάθμης των υδάτων. Αλλά υπάρχει μια επικείμενη απειλή στον ορίζοντα: γεωτρήσεις πετρελαίου».
 
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ReconAfrica, την καναδική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην οποία έχουν χορηγηθεί άδειες για «ερευνητικές γεωτρήσεις» δραστηριότητα που όπως εκτίμησε «θα λεηλατήσει το οικοσύστημα για ενδεχόμενο κέρδος».
 
«Ορισμένα πράγματα στη ζωή είναι καλύτερα να μείνουν ανέγγιχτα για να επιτελέσουν το σκοπό τους ως φυσικό όφελος. Αυτό είναι ένα από αυτά» πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Επιπλέον, ο κόσμος αρχίζει σιγά-σιγά να προσαρμόζεται στις πιο πράσινες ενέργειες και τη δύναμη των λύσεων που βασίζονται στη φύση. Οι οικολογικές, ηθικές και οικονομικές επιταγές για την προστασία των φυσικών μας πόρων επισκιάζουν τα οικονομικά κίνητρα της γεώτρησης. Έχοντας κατά νου την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο κόσμος πρέπει να αναλάβει ταχεία δράση για τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και προς καθαρές, πράσινες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πηγή: Must