Μαρίνα Φλοίσβου: Έμπρακτη συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη - Ξενάγηση μαθητών σε μονάδες κομποστοποίησης

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Μαρίνας Φλοίσβου. Στην περίπτωση αυτή το κομπόστ χρειάζεται περίπου 4 μήνες για να μετατραπεί σε οργανικό λίπασμα

Η διαχρονική δέσμευση της Μαρίνας Φλοίσβου για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των επιχειρηματικών πρακτικών της και αποτυπώνεται στις καινοτόμες δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιεί.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον, η Μαρίνα Φλοίσβου ξεκίνησε, τον Ιούλιο του 2020, να λειτουργεί υπαίθρια μονάδα κομποστοποίησης, αποσκοπώντας στην επεξεργασία των πράσινων αποβλήτων του πάρκου της, καθώς και των υπολειμμάτων καφέ από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Μαρίνας Φλοίσβου και αποδεικνύει εμπράκτως ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική της προτεραιότητα και αναπόσπαστο κομμάτι των αξιών και των δραστηριοτήτων της.

Η κομποστοποίηση είναι μια απλή φυσική διαδικασία αποσύνθεσης η οποία μετατρέπει τα οργανικά υπολείμματα σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που βελτιώνει το χώμα και μπορεί να λειτουργήσει ως υψηλής ποιότητας λίπασμα με σημαντικές εδαφοβελτιωτικές ικανότητες. Ο όρος που εχει επικρατήσει να αποκαλούμε το μίγμα αυτό είναι κομπόστ (Compost) ή εδαφοβελτιωτικό. 

Στην περίπτωση της Μαρίνας Φλοίσβου το κομπόστ χρειάζεται περίπου 4 μήνες για να μετατραπεί σε οργανικό λίπασμα. Στη συνέχεια, εκπαιδευμένο προσωπικό της μαρίνας καταγράφει τις ποσότητες και εφαρμόζει το προϊόν στα φυτά του πάρκου, ενώ διατηρεί αρχείο με φωτογραφικό υλικό, με σκοπό να διαπιστωθεί η βελτίωση των φυτών μετά την εφαρμογή. Μέχρι στιγμής, στη μονάδα κομποστοποίησης έχουν παραχθεί περίπου 10.5 τόνοι λιπάσματος.  
Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί μία πολύ καλή πρακτική κυκλικής οικονομίας δεδομένου ότι το οργανικό λίπασμα που παράγεται διοχετεύεται εκ νέου στο πάρκο, παρέχοντας υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πιστεύοντας στην ανεκτίμητη αξία της διαμόρφωσης  περιβαλλοντικά υπεύθυνων και ενεργών πολιτών, η Μαρίνα Φλοίσβου διενέργησε ξεναγήσεις σχολείων του Παλαιού Φαλήρου και του Αλίμου στον χώρο της υπαίθριας μονάδας κομποστοποίησής της, κατά τον μήνα Ιούνιο, 2022, για την ενδελεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τις ορθές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων. 

Μακροπρόθεσμος στόχος της Μαρίνας Φλοίσβου αποτελεί η ενίσχυση του μηνύματος της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της φιλοξενίας ακόμη περισσότερων σχολείων. Στόχος είναι η ενημέρωση των μαθητών για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας, προς ευαισθητοποίηση αναφορικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η σταδιακή καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Η βελτίωση του αποτυπώματος στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον είναι ένα στοίχημα διαρκείας για τη Μαρίνα Φλοίσβου. Είναι ένα στοίχημα που το κερδίζει μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, ενώ κάθε επιτυχία δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού αλλά πηγή ενθάρρυνσης, ώστε να κατακτήσει τους επόμενους υψηλότερους στόχους της. 
 

Πηγή: skai.gr