Έρευνα για τα πιράνχας

Είναι διάσημα ως φονικά ψάρια, σαρκοφάγα που δρουν κατά ομάδες προκειμένου να κατασπαράξουν το εκάστοτε θύμα τους. Λαϊκοί μύθοι και δοξασίες έχουν περιβάλλει τα πιράνχα, τα μικρά ψάρια με τα κοφτερά δόντια που ζουν στα νερά της νότιας Αμερικής.

Τώρα όμως, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαιντ Άντριους που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμασταν για αυτά τα μικρά ψάρια. Πρόκειται για ψάρια παμφάγα, των οποίων η κύρια τροφή δεν είναι μόνο το κρέας όπως μέχρι σήμερα εικάζoταν, αλλά και τα φυτά, τα έντομα ή και άλλα ψάρια.

Μία άλλη εικασία που καταρρίπτεται από την έρευνα είναι και ο σχηματισμός ομάδων από πιράνχα. Τα τροπικά αυτά ψάρια δεν συγκροτούν ομάδες προκειμένου να επιτεθούν καλύτερα, αλλά κυρίως για να αμυνθούν.

"Εθεωρείτο ότι λειτουργούσαν ομάδικά προκειμένου να είναι σε θέση να δημιουργήσουν μέσω αυτής της συνεργασίας μια ομάδα ικανή να επιτίθεται καλύτερα" λέει η καθηγήτρια Ανν Μαγκούραν. "Παρ' όλα αυτά, η δημιουργία ομάδων είναι αποτέλεσμα αμυντικής συμπεριφοράς", συνεχίζει.

Το μέγεθος των ομάδων που συγκροτούν τα πιράνχα μεταβάλλεται ανάλογα με το μέγεθος και την εγγύτητα του κινδύνου αλλά και το βάθος των νερών. Όπως εξηγεί η κ. Μαγκούραν, όσο πιο κοντά στην επιφάνεια βρίσκονται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ομάδες που σχηματίζουν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, φοβούμενα τις επιθέσεις από μεγαλύτερα ψάρια, δελφίνια και κροκόδειλους και χωρίς να έχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών, τα πιράνχα μπορεί να σχηματίζουν και ομάδες μεγαλύτερες των 50 ατόμων.

Αντίθετα σε βαθύτερα νερά τέτοιοι κίνδυνοι απομακρύνονται και οι ομάδες είναι μικρότερες. Χαρακτηριστικό της αμυντικής συμπεριφοράς που έχει η οργάνωση τους σε ομάδες, είναι ότι τα πιράνχα που βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής κινούνται πάντα στο μέσο της ομάδας και περιβαλλονται από άλλα πιράνχα.
Πηγή: Πηγή: ΒΒC (επιμέλεια Άρης Καπαράκης)