Δραματική μείωση των κοραλλιών

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν μέχρι σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού.

Οι ασθένειες και η παραλιακή ανάπτυξη έχουν τραγική επίδραση στην χλωρίδα και την πανίδα των ωκεανών με αποτέλεσμα οι κοραλλιογενείς ύφαλοι να εξαφανίζονται με πολύ γρήγορο ρυθμό παγκοσμίως.

Ινδικός και Ειρηνικός Ωκεανός συγκεντρώνουν το 75% του παγκοσμίου πληθυσμού κοραλλιών.

Στην περιοχή μεταξύ του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας και της Γαλλικής Πολυνησίας, σημείο συμβολής ουσιαστικά των δύο ωκεανών, έχει σχεδόν εξαφανιστεί το 20% των κοραλλιογενών υφάλων τα τελευταία 20 χρόνια.

Μελέτες των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι ένα στα τρία κοράλλια παγκοσμίως έχει ήδη πεθάνει, ενώ μέχρι το 2030 το ποσοστό των νεκρών κοραλλιών θα φτάσει κοντά στο 60%.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από αυτό το φαινόμενο είναι τεράστιες, αφού οι ύφαλοι αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος για πολλές νησιωτικές κοινότητες, αποτελώντας τουριστική ατραξιόν και -το πιο σημαντικό- πηγή τροφής.

Αν οι ύφαλοι συνεχίσουν να αφανίζονται υπολογίζεται ότι πολλά νησιά θα υποστούν καταστροφή εκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς του τουρισμού και της διατροφής.

"Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι για παράδειγμα, οι ενέργειες των ανθρώπων στην Αϊόβα, έχουν πολύ σοβαρή επίδραση σε κατοίκους των μικρότερων νησιών στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού." λέει ο ειδικός στα κοράλλια Τζον Μπρούνο μιλώντας στο BBC και προσθέτει: "Η επίδραση αυτή έχει δραματικές επιπτώσεις για την ζωή τους. Τα κοράλλια λοιπόν πεθαίνουν και είναι πραγματικά ενδιαφέρον να καταγράψετε το πόσο γρήγορα κλείνουν οι σχολές καταδύσεων, τα ξενοδοχεία...Είναι πραγματικά δραματική η επίδραση στις ζωές των κατοίκων των νησιών αυτών."

Παρόλα αυτά οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζονται "λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα" από τους ηγέτες του κόσμου.
Πηγή: Πηγή: BBC, επιμέλεια: Άρης Καπαράκης