Απειλή για τα πεύκα... η κάμπια

Πολλά δάση της Αττικής και στη βόρεια Ελλάδα, προσβλήθηκαν φέτος από την κάμπια των πεύκων. Τα δέντρα έδειχναν να ξεραίνονται και να καταστρέφονται. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών μας επισημαίνουν ότι τα δέντρα που προσβάλλονται από την κάμπια δεν καταστρέφονται. Θα βγάλουν ξανά νέες πευκοβελόνες.

Η γνωστή, μικρή, πορτοκαλόμαυρη κάμπια, που οι στρατιές της στους δρόμους σημαίνουν την αρχή της άνοιξης, αποτελεί έναν από τους πιο ζημιογόνους οργανισμούς για τα πευκοδάση μας.

Η πιτυοκάμπη ή αλλιώς κάμπια των πεύκων είναι ένα από τα πλέον κοινά αλλά και βλαβερά είδη της χώρας μας. Πρόκειται για την κάμπια που στο τέλος του βιολογικού της κύκλου μεταμορφώνεται στη νυχτοπεταλούδα με το επιστημονικό όνομα Thaumetopoea pityocampa.

Το έντομο έχει μελετηθεί εκτενώς αφού οι πρώτες αναφορές στη βιολογία του είδους χρονολογούνται στο 1736.

Η πιτυοκάμπη εμφανίζεται σε τεράστιους αριθμούς στις παραμεσόγειες περιοχές της νότιας Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Δυτικής Ασίας. Προσβάλλει δε μαζικά τις βελόνες όλων των ειδών πεύκης, ιδιαίτερα αυτές των νεαρών αλλά και των ενήλικων δένδρων που βρίσκονται σε φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη. Έχει διαπιστωθεί ότι κατά μέσο όρο οι κάμπιες προσβάλλουν περίπου το 30% ενός πευκοδάσους.

Οι κάμπιες διαθέτουν έναν εξαιρετικό αμυντικό μηχανισμό. Όταν νιώσουν ότι απειλούνται, εκτοξεύουν στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν μια τοξίνη που προκαλεί στον άνθρωπο αλλεργικές αντιδράσεις (ερεθισμούς στο δέρμα και τα μάτια αλλά και αναπνευστικές διαταραχές). Η αντιμετώπιση των εντόμων αυτών γίνεται με διάφορους τρόπους. Παλαιότερα γίνονταν ψεκασμοί με χημικά, αλλά τώρα έχει επικρατήσει η βιολογική καταπολέμηση με το βακτήριο Bacillus thurigiensis, ενώ ο πιο φιλικός στο περιβάλλον τρόπος είναι το κόψιμο και το κάψιμο της φωλιάς τους.

Το θέμα έγινε με αφορμή τις επιστολές που λάβαμε από τον καθηγητή Αλέξανδρο Παπαγιάννη, τον Μάνο Παγώνη και τον Βασίλη Μακρή.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου.