Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες στο τιμόνι από τις 24 Ιουνίου

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητα από τις 24 Ιουνίου, καθώς πλέον «πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες να ξεκινήσουν να οδηγούν», σύμφωνα με τον Μοχάμεντ αλ Μπασάμι, διευθυντή της Υπηρεσίας Κυκλοφορίας, που εντάσσεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το βασιλικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Ιουνίου. Βάσει αυτού, οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για να λαμβάνουν άδεια οδήγησης, πρόσθεσε ο στρατηγός Μπασάμι.

Ήδη σε πέντε μεγάλες πόλεις έχουν ιδρυθεί σχολές οδήγησης για γυναίκες, ενώ οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που διαθέτουν διπλώματα οδήγησης από το εξωτερικό θα μπορέσουν να τα αντικαταστήσουν με σαουδαραβικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε να άρει το μέτρο, βάσει του οποίου απαγορευόταν στις γυναίκες να οδηγούν.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν όμως τώρα έχει ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Μετά τις αλλαγές οι γυναίκες μπορούν πια να έχουν δικές τους επιχειρήσεις και να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου ή συναυλίες. Επίσης, οι κινηματογραφικές αίθουσες άνοιξαν ξανά στη χώρα μετά από 35 χρόνια.

Παρά τις αλλαγές, οι γυναίκες της ΣΑ αντιμετωπίζουν μια σειρά από περιορισμούς καθώς για να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν ή να ασκήσουν κάποια επαγγέλματα, χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη ενός άνδρα της οικογενείας τους.
Πηγή: skai.gr