Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 93 ετών -  Από τα σπαγγέτι γουέστερν στα Οσκαρ σκηνοθεσίας, μια ζωή ταινίες

Ο Ίστγουντ ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός τη δεκαετία του 1950 και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τον κινηματογράφο

Ο Κλιντ Ίστγουντ (Clint Eastwood) – ο πολυβραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης – γίνεται σήμερα 93 ετών, παραμένοντας ενεργός και δραστήριος.

 Ο Ίστγουντ ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός τη δεκαετία του 1950 και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τον κινηματογράφο – είτε μπροστά είτε πίσω από τις κάμερες. 

Ως ηθοποιός καθιερώθηκε το '60 μέσα από τα σπαγκέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, «Για μια χούφτα δολάρια», «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» και «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». 

For a few dollars more.jpg
Ο Ιστγουντ στον ρόλο του Μάνγκο, του « Άντρα χωρίς Όνομα», πρωταγωνιστεί ως κυνηγός επικηρυγμένων στο «Για μια χούφτα δολάρια»

Η κινηματογραφική του καριέρα γενικά παραμένει ταυτισμένη με τους ρόλους των σκληροτράχηλων ηρώων που τον έκαναν διάσημο ως ηθοποιό.  Εμβληματικός ρόλος στην καριέρα του ήταν ο επιθεωρητής Κάλαχαν (Dirty Harry), που τον ερμήνευσε συνολικά σε πέντε ταινίες, η πρώτη το 1971.

Ο σκηνοθέτης Κλιντ και τα Οσκαρ

Σκηνοθετούσε ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 70, αλλά το 1992, σε ηλικία 62 ετών σκηνοθετεί την ταινία «Οι ασυγχώρητοι». Η ταινία πήρε εξαιρετικές κριτικές, προτάθηκε για πολλά βραβεία και τελικά κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Ο Κλιντ Ίστγουντ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ ήταν και υποψήφιος για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

oskar

Οσκαρ 1993: Ο Κλιντ Ίστγουντ, αριστερά, και ο Τζιν Χάκμαν κρατούν τα τρία Όσκαρ που κέρδισαν για την ταινία «Ασυγχώρητοι» , ο Ιστγουντ Ταινίας και Σκηνοθεσίας και ο Χάκμαν Β' Ανδρικού ρόλου

Τα επόμενα χρόνια οι σκηνοθετικές του δουλειές γνωρίζουν μεγάλη αναγνώριση και τον καθιερώνουν ως έναν από τους σημαντικότερους Αμερικάνους σκηνοθέτες. 

Κέρδισε δεύτερη φορά το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας το 2004 για την ταινία Million Dollar Baby (που επίσης πήρε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας) καθώς και άλλες δύο υποψηφιότητες.

Ανάμεσα στις αγαπημένες ταινίες που σκηνοθέτησε ήταν και το συναισθηματικό και ατμοσφαιρικό Gran Torino το 2008, όπου και εκεί κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο

Πηγή: skai.gr