Κλείσιμο

Από το εμβληματικό A-Ba-Ni-Bi στον Τζόνι Λόγκαν και την Κοντσίτα: Οι νικητές της Eurovision που έγραψαν ιστορία

Mέσα από τον διαγωνισμό έχουν βγει υπέροχα τραγούδια, που έμειναν στην Ιστορία της μουσικής, το καθένα με το ανάλογο ύφος και ρεύμα της εποχής

Από το 1956, οπότε και ξεκίνησε δειλά - δειλά ο μουσικός διαγωνισμός της Eurovision, μέχρι και σήμερα, 26 διαφορετικές χώρες έχουν κερδίσει την πρώτη θέση. 

Η Eurovision, ένα από τα μακροβιότερα τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο, έχει φανατικούς οπαδούς και άλλους τόσους... εχθρούς που την σνομπάρουν. Όμως, είτε μας αρέσει είτε όχι, μέσα από τον διαγωνισμό έχουν βγει υπέροχα τραγούδια, που έμειναν στην Ιστορία της μουσικής, το καθένα με το ανάλογο ύφος και ρεύμα της εποχής που βγήκε. 

Δείτε ακόμα: Οι ελληνικές συμμετοχές στην Eurovision που μας «σημάδεψαν» - με την καλή την έννοια 

Οι μεγάλοι «νικητές» της Eurovision, από την άποψη της μετέπειτα παγκόσμιας καριέρας ήταν φυσικά οι ABBA, οι οποίοι κέρδισαν το διαγωνισμό εκπροσωπώντας τη Σουηδία το 1974 με το τραγούδι «Waterloo».

Η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νικών – 7- είναι η Ιρλανδία, με τον Τζόνι Λόγκαν τον απολυτό πρωταγωνιστή αφού νίκησε δύο φορές στο Διαγωνισμό και μία Τρίτη ως συνθέτης της συμμετοχής της χώρας.

Το πιο διάσημο, Hold me now, ήρθε πρώτο το 1987 και στιγμάτισε τους νεανικούς έρωτες εκατομμυρίων ανθρώπων. Παραμένει μια φανταστική, σπαραξικάρδια μπαλάντα.

Το 1978, το Ισραήλ κέρδισε στη Eurovision me to A-Ba-Ni-Bi. Εγινε τεράστια επιτυχία, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον στίχο. 

Πιο παλιά, το 1972, το Λουξεμβούργο έστειλε τη Βίκυ Λέανδρος με το Apres toi, που έγινε επίσης παγκόσμια επιτυχία και αποτέλεσε την αρχή για μια μεγάλη διεθνή καριέρα.

Το 1988 η Σελίν Ντίον κέρδισε το α΄ βραβείο στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι Ne partez pas sans moi, εκπροσωπώντας την Ελβετία. Ακολουθήσε ο πρώτος της δίσκος στα Αγγλικά και τα υπόλοιπα είναι Ιστορία…

Το 1998, το Ισραήλ ταρακούνησε την σκηνή της Eurovision και όλο τον κόσμο όταν έστειλε την διεμφυλική Ντάνα Ιντερνάσιοναλ με το "Diva".

Απλά κομματάρα, που θριάμβευσε χώρις (ξανά) κανείς να γνωρίζει τι λέει! 

Viva Maria, Viva Victoria, Aphrodite
Viva le Diva, Viva Victoria, Cleopatraaaaaa

Χρόνια αργότερα, το 2014 η Αυστρία έστειλε την περσόνα Κοντσίτα Βουρστ (την γυναίκα με τα μούσια για αυτούς που τρόλαραν την συμμετοχή) με το «τζεημσμποντικό» Rise Like a Phoenix. Η Κοντσίτα σάρωσε όχι μόνο της ανατρεπτικής εμφάνισής της αλλά και επιεδή ήταν ένα πραγματικά αξιόλογο κομμάτι που θα το θυμόμαστε πάντα.

Από τις ξεχωριστές στιγμές που γράφτηκαν στην ιστορία του διαγωνισμού ήταν η Σερτάμπ Ερενέρ με το Everyway That I Can που έφερε δικαίως τη νίκη στην Τουρκία το 2003. Ακόμα και σήμερα, η μουσική της είναι κολλημένη στον εγκέφαλό μας!

Το 2004, η Ρουσλάνα (η Ζήνα της Ουκρανίας) κέρδισε στην Κωνσταντινούπολη με το Wild Dances και η άγρια, έθνικ εμφάνισή της με τις προβιές, τις φωτιές τις ιαχές, μπήκε στα κλασσικά της Eurovision.

Την ίδια χρονιά, ο Zeljko Joksimovic εκπροσώπησε τη Σερβία-Μαυροβούνιο με το μελωδικό και συγκινητικά καλό Lane Moje. Ήρθε δεύτερος με πολλούς να αναρωτιούνται γιατί.

Η νίκη των Φινλανδών Lordi στην Αθήνα – που έφερε τον διαγωνισμό η νίκη της Ελενας Παπαρίζου το 2005 – είναι από αυτές τις περιπτώσεις που ένα τραγούδι έρχεται πρώτο από κάποια περίεργη συνομωσία του σύμπαντος (και των ψηφοφόρων) και μπαίνει για πάντα στη λίστα των πιο «κιτς» συμμετοχών. 

Παρόλα αυτά, το Hard Rock Hallelujah έγραψε την δική του ιστορία και αποτυπώθηκε για πάντα στη μνήμη μας, έστω και για τους λάθος λόγους.

Τελευταία (και ίσως καλύτερη) είναι η συμμετοχή της Λορίν στη Eurovision του 2012 με το εντελώς σύγχρονο, ατμοσφαιρικό, χορευτικό και αξεπέραστο Euphoria. Δεν σχολιάζω άλλο:

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurovision