Η Unesco δημιουργεί virtual μουσείο κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων 

Ο χρήστης θα μπορεί να γνωρίσει 600 αντικείμενα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τα οποία κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται

Την δημιουργία του πρώτου virtual μουσείου κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων ανακοίνωσε η UNESCO. 

Σύμφωνα με το βοηθό γενικό διευθυντής της UNESCO για θέματα πολιτισμού, Ερνέστο Οτόνε, περίπου 600 κλεμμένα τεχνουργήματα από όλο τον κόσμο θα εκτεθούν εικονικά, προκειμένου να μάθει όλος ο κόσμος την ιστορία τους και να ευαισθητοποιηθεί  για το trafficking και τη μοναδική σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Το virtual μουσείο, αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το 2025.

Σε αυτό, o χρήστης θα μπορεί να θαυμάσει 600 αντικείμενα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τα οποία κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται, με σκοπό τον εντοπισμό και τελικά τον επαναπατρισμένο τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο virtual μουσείο με τα τεχνουργήματα που αναζητούνται από τις αρχές θα «ανεβούν» ένα αλαβάστρινο ανάγλυφο λιονταριού του 7ου αιώνα π.Χ. που έχει κλαπεί από το μουσείο της Βαγδάτης το 2003, μια πράσινη πέτρινη μάσκα που άγνωστοι πήραν από ναό των Μάγια, στη Γουατεμάλα και ένα ειδώλιο από τον 5ο-6ο αιώνα που εκλάπη από ένα συγκρότημα ναών στο Ρατζαστάν της Ινδίας το 1988.

Πηγή: skai.gr
TAGS: UNESCO