Κλείσιμο

Νίκος Σοφιανός υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων: Η δική μας πρόταση βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες του δημότη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αναφέρεται εκτενώς στο πρόγραμμά του

Μέσα στην καρδιά του σκληρού αστικού ιστού των Σεπολίων, ο Νίκος Σοφιανός μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τον χαρακτήρα τους συνδυασμού του και για τους λόγους που η «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας» ζητά την ψήφο των δημοτών της πρωτεύουσας, ανεξάρτητα από τον κομματικό προσανατολισμό τους.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμά του, στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων, σε αυτό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στις δημοτικές υπηρεσίες και στους δημοτικούς φόρους, στη σύγκρουση με την πολιτική που ακολουθεί η τωρινή δημοτική Αρχή της πόλης και τη στάση που κράτησε απέναντι ως αντιπολίτευση, αυτά τα τέσσερα χρόνια. Μίλησε τέλος και για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το παλιό εργοστάσιο Βότρυς, μπροστά από το οποίο δόθηκε αυτή η συνέντευξη.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Βασιλόπουλο, του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας», Νίκο Σοφιανό

ΕΡ: Θα ξεκινήσω με την ερώτηση που ως ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουμε κάνει και στους άλλους συνυποψηφίους σας. Αν αύριο εκλεγόσασταν δήμαρχος, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε στην Αθήνα;

ΑΠ: «Το πρώτο που θα κάναμε, πριν αποφασίσουμε τι θα αλλάξουμε, θα ήταν να ενημερωθούμε αναλυτικά για το τι συμβάσεις, τι υποχρεώσεις, τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η απερχόμενη δημοτική Αρχή, ώστε να βάλουμε σε ιεράρχηση την υλοποίηση του προγράμματός μας. Το πρώτο που είναι έτοιμο, είναι ώριμο, έχει να κάνει με την εκτέλεση των απαλλοτριώσεων. Άμεσα πρέπει να εκτελεστούν 25 απαλλοτριώσεις που έχουν αποφασιστεί και χρονίζουν».

ΕΡ: Επιλέξατε για τη συνάντησή μας τον συγκεκριμένο χώρο στα Σεπόλια, που είναι το παλιό εργοστάσιο Βότρυς. Γιατί το επιλέξατε;

ΑΠ: «Είναι 13,5 στρέμματα μαζί με 6 στρέμματα καταπατημένα, τα οποία αποτελούν έναν πνεύμονα πρασίνου σε αυτή την πιεσμένη γειτονιά, που λέγεται Σεπόλια. Το 4ο διαμέρισμα είναι η κατ’ εξοχήν περιοχή της Αθήνας, που πιέζεται. Αυτή η επιλογή έγινε για να εκφράσουμε και την αντίθεσή μας σε μια πρακτική του δημάρχου, με την οποία υπογράφει συμβάσεις χρονικής διάρκειας με τους φερόμενους ιδιοκτήτες των χώρων. Εδώ στο Βότρυς, έχει υπογράψει πενταετή σύμβαση, δηλαδή ο δήμος θα πάρει αυτόν τον χώρο, θα τον αναπλάσει και σε πέντε χρόνια θα τον επιστρέψει στην ΚΤΥΠ. Αυτή η διαδικασία των πάρκων με ημερομηνία λήξης είναι μια πατέντα του δημάρχου, που την έχουμε καταγγείλει και θεωρούμε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία των χώρων. Εδώ πρέπει να φτιαχτεί πάρκο, εδώ πρέπει να φτιαχτεί και το Νηπιαγωγείο, που με 1.100 υπογραφές οι κάτοικοι το απαιτούν και η σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος δεν το προβλέπει».

ΕΡ: Ένα σημαντικό θέμα της εποχής μας και της ίδιας της πόλης, είναι αυτό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς μεταλλάσσονται ολόκληρες γειτονιές, ενώ εκτοπίζεται και ο πληθυσμός, όταν αναγκάζονται να φύγουν από μια γειτονιά κάτοικοι, που ζούσαν εκεί μια ζωή. Εσείς αναφέρεστε συχνά σε αυτό το ζήτημα, όμως με ποιόν τρόπο μπορεί να παρέμβει μια δημοτική Αρχή;

ΑΠ: «Δέκα χρόνια τώρα και με την προηγούμενη διοίκηση και με τη σημερινή, έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μπορούν να βάλουν έναν φραγμό στη γενίκευση αυτής της διαδικασίας, δηλαδή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία δεν αφορά ένα και δύο διαμερίσματα, αλλά κεφάλαια που επενδύουν στη βραχυχρόνια κατοικία και στον βραχυχρόνιο τουρισμό. Αυτά τα άμεσα μέτρα που μπορεί να πάρει ο δήμος, είναι να φορολογήσει τη βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν μπορεί 12.500 διαμερίσματα, που είναι στην πλατφόρμα, να πληρώνουν ό,τι πληρώνει το διαμέρισμα του κάτοικου της Αθήνας σε οποιαδήποτε γειτονιά.

Με βαριά δημοτική φορολόγηση, με αλλαγή του συντελεστή σε επαγγελματικό, γιατί εκτελείται επαγγελματική δραστηριότητα και φυσικά με την επιβολή των αντίστοιχων φόρων και τελών που υπάρχουν για τα ξενοδοχεία. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι ο δήμος θα τα εισπράττει αυτά τα ποσά και δεν θα τα αφήνει, όπως γίνεται με τα ξενοδοχεία. Γιατί συνολικά αυτό το τουριστικό προϊόν, για το οποίο δουλεύουν και ο δήμαρχος και οι συνδυασμοί που τον στήριξαν, γιατί δεν έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μπακογιάννης, τον στήριζαν οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που πήρε γι’ αυτή την πόλη, προσφέρει σε αυτή την πόλη μόλις το μισό τοις εκατό των ίδιων εσόδων. Μόλις το μισό τοις εκατό σε 200 εκατομμύρια τον χρόνο, που μαζεύει η δημοτική Αρχή από τη φορολεηλασία των δημοτών».

ΕΡ: Στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων σας, είπατε πως ο συνδυασμός σας είναι μια επιλογή που μπορούν να κάνουν οι Αθηναίοι, πέρα από την όποια κομματική επιλογή. Αν λοιπόν έρθει ένας πολίτης και σας πει ότι «Εγώ δεν είμαι ψηφοφόρος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ωστόσο πείτε μου γιατί να σας ψηφίσω για τον δήμο της Αθήνας;», τι θα του απαντούσατε;

ΑΠ: «Γιατί αυτά τα χρόνια στην Αθήνα συγκρούστηκαν δύο διαφορετικές πολιτικές προτάσεις. Από τη μία η πρόταση του δημάρχου, που υλοποιήθηκε σκορπώντας δεκάδες εκατομμύρια για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου της βραχυχρόνιας μίσθωσης και του real estate, με την ανάπλαση στον Βοτανικό 255 εκατομμυρίων, με τον Μεγάλο Περίπατο 13 εκατομμυρίων μέχρι τώρα, με τη διαφήμιση της Αθήνας σαν πόλη τουριστικού προορισμού, με αναπλάσεις που υπηρετούν την αισθητική του επισκέπτη τουρίστα.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική βρέθηκε η δική μας πρόταση, που βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες του δημότη, την καθημερινότητά του, την επισκευή των σχολείων γιατί δεν προβλέπεται να τα επισκευάσει, την επισκευή των δρόμων αυτής της πόλης γιατί δεν προβλέπεται να φτιαχτούν, την ανάπλαση μέσα από την υλοποίηση δεκάδων απαλλοτριώσεων, οι οποίες χρονίζουν και ήδη χάνονται οικόπεδα, με τη διεκδίκηση κάθε κοινόχρηστου ελεύθερου χώρου, ώστε να ανασάνει ο κάτοικος σε αυτή την πόλη.

Φυσικά αυτές οι πολιτικές συγκρούονται, γιατί η σημερινή διοίκηση, ο κυβερνητικός δήμαρχος, υλοποιεί πιστά τις κατευθύνσεις που έχει η κυρίαρχη πολιτική, είτε με τη σημερινή είτε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλουν δήμους, οι οποίοι ιδιωτικοποιούν λειτουργίες. Έχουμε δεκάδες εργολαβίες εκατομμυρίων στον δήμο της Αθήνας, που υλοποιούν εργολάβοι, συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, που ουσιαστικά αντικαθιστούν τμήματα, διευθύνσεις, υπηρεσίες του δήμου που κλείνουν, που συρρικνώνονται. Έχουμε μια γενίκευση της φοροληστείας με τα ίδια έσοδα, έχουμε μια γενίκευση της ανταποδοτικότητας, οτιδήποτε παρέχει ο δήμος ο Αθηναίος πληρώνει, για τα κολυμβητήρια, για τα γυμναστήρια, για τις αθλητικές υποδομές, για τις πολιτιστικές δραστηριότητες και έχουμε φυσικά μια στήριξη από τους δήμους των επιχειρηματικών σχεδίων σε κάθε πόλη.

Στην Αθήνα το κεφάλαιο το οποίο επενδύει και θέλει να κερδοφορήσει, είναι το ξενοδοχειακό, είναι το κεφάλαιο στη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι αυτοί που επενδύουν σε γειτονιές-διασκεδαστήρια. Και φυσικά στην Αθήνα, στη μόνη αδόμητη περιοχή αυτής της πόλης, στον Ελαιώνα και στον Βοτανικό, ο δήμος δίνει 255 εκατομμύρια για να κάνει μια ανάπλαση, η οποία θα μετατρέψει με χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου, μια ολόκληρη περιοχή σε χώρο εκθεσιακών, επιχειρηματικών και εμπορικών πάρκων».

ΕΡ: Είχα σημειώσει να σας ρωτήσω και γι’ αυτό που έχετε πει, πως «η Αθήνα είναι μια πόλη των λίγων και πρέπει να γίνει η Αθήνα των πολλών», αλλά έχω την εντύπωση πως ήδη έχετε καλύψει ένα μέρος, οπότε πάνω σε αυτό, υπάρχει κάτι που μπορείτε να συμπληρώσετε;

ΑΠ: «Έχουμε περιθώρια ν’ αλλάξουμε την οικονομική πολιτική του δήμου, καταργώντας την ανταποδοτικότητα και κάνοντας συμβολική τη συμμετοχή των δημοτών σε όλες τις λειτουργίες του δήμου, αλλάζοντας δραστικά τους συντελεστές φορολόγησης. Δεν μπορεί να μην πληρώνουν οι μεγάλοι, αυτοί που επενδύουν στην Αθήνα και να πληρώνει τόσα πολλά λεφτά ο Αθηναίος. Δεν μπορεί να δίνονται δεκάδες εκατομμύρια σαν κέρδη, γιατί ο κάθε εργολάβος και η κάθε εταιρεία που παίρνει δουλειά, υπολογίζει το κέρδος της. Όλα αυτά μπορούν ν’ αλλάξουν μέσα από μια προσπάθεια ν’ ανακτήσει ο δήμος τον χώρο του, να στηριχτούν και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του, να μπορέσει και ο δημότης να ανασάνει όσο μπορεί καλύτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που η ακρίβεια, η ανέχεια, οι ανυπεράσπιστοι άνθρωποι σε καταστροφές, για τις οποίες δεν έχουν πάρει μέτρα προστασίας αυτής της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που υπάρχει στην Αθήνα με τα πλημμυρικά φαινόμενα. Με μία έντονη βροχόπτωση οι δρόμοι πλημμυρίζουν και οι γειτονιές μετατρέπονται σε βάλτους και λίμνες. Γιατί αυτή η πόλη δεν έχει δίκτυο ομβρίων υδάτων και γιατί δεν ήταν επιλογή τους να το αποκτήσει. Επιλογή τους ήταν να σκορπάνε μέχρι τώρα 13 εκατομμύρια στη διαπλάτυνση των μεγαλύτερων πεζοδρομίων της Αθήνας στην Πανεπιστημίου, να σκορπάνε εκατομμύρια για να διαφημίζουν και να στηρίζουν τους ξενοδόχους και τη βραχυχρόνια μίσθωση και να στερούν πολύτιμες ανάγκες από τους κατοίκους αυτής της πόλης».

ΕΡ: Μιλήσατε προηγούμενους και για συγκρούσεις. Είναι τελικά και συγκρουσιακός ο χαρακτήρας του συνδυασμού σας;

ΑΠ: «Μα αυτά τα χρόνια είμαστε η μαχητική αντιπολίτευση στην πολιτική του δημάρχου, πολιτική που το ξαναλέω, είχε τη στήριξη και την ψήφιση των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ήμασταν αντιπολίτευση διεκδικώντας με συλλόγους, με φορείς, με τους κατοίκους εδώ στα Σεπόλια. Χίλιες εκατό υπογραφές έφεραν οι κάτοικοι για να αναγκάσουν τον δήμαρχο μετά από τέσσερα χρόνια, να φτιάξει εδώ δίπλα ένα παρκάκι στο Κοροπούλη, στο οποίο αρχικά δεν προβλέπει παιδική χαρά και με την πίεση των κατοίκων μια παιδική χαρά στριφογυρνάει πού θα τη βάλουν στα Σεπόλια.

Η πίεση, η διεκδίκηση, η προβολή συγκεκριμένων αιτημάτων, που απαντούν στην καθημερινότητα του Αθηναίου, είναι το αξιόπιστο στοιχείο του δικού μας συνδυασμού. Είναι η δική μας αξιοπιστία απέναντι σε προτάσεις, οι οποίες είναι εγκεφαλικές, προεκλογικές, μεγάλα λόγια, κοινοτυπίες, που δεν έχουν σχέση με την πόλη, τις πληγές της και αυτά που πρέπει να γίνουν σε κάθε διαμέρισμα, σε κάθε γειτονιά».

ΕΡ: Σας ευχαριστώ. Δεν ξέρω αν εσείς θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο...

ΑΠ: «Θεωρούμε ότι όσο πιο ψηλά βρεθεί η Λαϊκή Συσπείρωση απέναντι στη διοίκηση Μπακογιάννη, όσο πιο καθαρά αναμετρηθούν αυτές οι διαφορετικές πολιτικές, είναι προς το συμφέρον των δημοτών, των εργαζόμενων, των νέων της Αθήνας. Να ενισχύσουν και να στηρίξουν τον συνδυασμό μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ