Κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα

Περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο με καρκίνο του πνεύμονα, τον πιο θανατηφόρο καρκίνο που σκοτώνει περισσότερα άτομα απ’ ότι ο καρκίνοι του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη μαζί!

Στη χώρα μας περίπου 7.000 Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τη νόσο, κυρίως εξαιτίας του καπνίσματος. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Συρίγο, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας - Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ η συνήθεια του καπνίσματος είναι η κύρια αιτία ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα, αφού το 80% - 85% των ασθενών που αναπτύσσουν τον καρκίνο αυτό είναι καπνιστές. Όμως και οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν, αφού έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η έγκαιρη διάγνωση των ασθενών είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι βήχας, δύσπνοια και θωρακικός πόνος, συμπτώματα δηλαδή που λίγο ως πολύ τα εμφανίζουν συχνά όλοι οι καπνιστές με αποτέλεσμα να μην τους δίνουν σημασία.

Η μη έγκαιρη διάγνωση έχει ως συνέπεια 7 στους 10 ασθενείς να πεθαίνουν τα δύο πρώτα χρόνια και μόνο το 15% των ασθενών να συνεχίσουν να ζουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου.

Ευαισθητοποίηση

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καθιέρωσε το Νοέμβριο ως "Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα". Συμμετέχοντας σε αυτή την πρωτοβουλία η Ογκολογική Μονάδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο ΝΘΑ "Η Σωτηρία" σε συνεργασία με το Ταμείο Υγείας Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΤΥΠΕΤ) διοργανώνει μια σειρά από δραστηριότητες που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, σε ασθενείς αλλά και στον πληθυσμό γενικότερα.

Επίσης δημιούργησε την ιστοσελίδα www.lungcancer.gr με χρηστικές πληροφορίες για τον Καρκίνο του Πνεύμονα. Το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας για όλο τον μήνα θα απαντά άμεσα σε ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

Παράλληλα, στις πλατείες Ομονοίας και Κολωνακίου θα λειτουργούν από σήμερα μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, περίπτερα όπου εθελοντές, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό θα κάνουν δωρεάν εξέταση σπιρομέτρησης στους ενδιαφερόμενους και θα διανέμουν έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά