Η δίαιτα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Rowett του Αμπερντίν πιστεύουν ότι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων συνδέεται με τη μείωση των βακτηρίων με αντικαρκινική δράση.
Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι η κατανάλωση υδατανθράκων σχετίζεται με την παραγωγή ενός λιπαρού οξέος στο έντερο, του βουτυρικού οξέος, το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του ορθού.

Το βουτυρικό οξύ παράγεται από βακτήρια και συμβάλλει στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν τετραπλάσια μείωση των βακτηρίων με αντικαρκινική δράση.

Οι περισσότερες δίαιτες ξεκινούν με τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και οι πατάτες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, ο κίνδυνος εμφανίζεται όταν οι αυτοί που κάνουν δίαιτα επιχειρούν να διατηρήσουν την πρόσληψη υδατανθράκων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

"Μακροπρόθεσμα ενδέχεται τέτοιου είδους δίαιτες να συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου του εντέρου. Πρόκειται για ασθένεια που μπορεί να προληφθεί, ενώ υπάρχουν και στοιχεία ότι η κακή διατροφή αυξάνει ενδεχομένως τον κίνδυνο εκδήλωσής της", όπως δήλωσε ο καθηγητής Χάρι Φλιντ, επικεφαλής της έρευνας.
Πηγή: Πηγή: BBC ( Επιμέλεια Γιολάντα Γεωργίου)