Νέα ακαδημαϊκή μελέτη που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες το παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορεία CNN αναφέρει πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να προχωρήσει στην παραγωγή όλου του ουράνιου που χρειάζεται για πυρηνικά όπλα μέσω του υπάρχοντος εργοστασίου που διαθέτει στην Πιονγκσαν

Παρά το μορατόριουμ στις δοκιμές πυρηνικών όπλων από το 2017, η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει ότι συνεχίζει να κατασκευάζει το οπλοστάσιό της και φέτος φάνηκε να έχει επανεκκινήσει έναν αντιδραστήρα που πιστεύεται ευρέως ότι παρήγαγε πλουτώνιο οπλικής ποιότητας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Science & Global Security από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και μια εταιρεία συμβούλων ορυχείων με έδρα την Αριζόνα, η Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή και δεν χρειάζεται άλλους μύλους ουρανίου.

«Είναι σαφές ότι η χώρα φαίνεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη ικανότητα άλεσης από ό,τι χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα», ανέφερε η έκθεση. «Αυτό σημαίνει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας θα μπορούσε να παράγει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αλεσμένου φυσικού ουρανίου εάν το επιθυμούσε», επισημαίνεται στην ίδια έκταση.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την επέκταση της Βόρειας Κορέας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ουρανίου οπλικής ποιότηταςΤο εργοστάσιο συγκέντρωσης ουρανίου της Πιονγκσάν και το σχετικό ορυχείο είναι η μόνη δημοσίως αναγνωρισμένη πηγή μεταλλεύματος ουρανίου στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με αναλυτές. Η έκθεση έρχεται  μετά τη δημοσιοποίηση άλλων δορυφορικών εικόνων που δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει μια μεγάλη επέκταση στον πυρηνικό της αντιδραστήρα Γιονγκμπιόν, ο οποίος σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ουρανίου οπλικής ποιότητας. «Δεδομένου του ενεργού πυρηνικού προγράμματος της ΛΔΚ, είναι υψίστης σημασίας να αξιολογηθούν και να κατανοηθούν οι δυνατότητες παραγωγής πυρηνικών υλικών της», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αυτές οι δυνατότητες διέπουν τον ρυθμό με τον οποίο η Βόρεια Κορέα μπορεί να επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και ταυτόχρονα καθορίζουν το μέγεθος της απειλής για τη διεθνή ασφάλεια και την πρόκληση του πιθανού πυρηνικού αφοπλισμού.

Το ερώτημα  σχετικά με το πόσα πυρηνικά όπλα κατέχει η Βόρεια Κορέα είναι βασικό ζήτημα για τις υπηρεσίες πληροφοριών στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θέλουν η Πιονγκγιάνγκ να παραδώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, δήλωσαν ότι είναι ανοιχτές σε συνάντηση με τη Βόρεια Κορέα χωρίς προϋποθέσεις. Η Βόρεια Κορέα λέει ότι οι συνομιλίες είναι δυνατές μόνο αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εγκαταλείψουν τις εχθρικές πολιτικές.

Οι πληροφορίες για τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας είναι περιορισμένες, αλλά ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας, είπε στο Reuters ότι εκτιμά ότι η χώρα έχει την ικανότητα να παράγει υλικό για τέσσερις έως έξι κεφαλές ετησίως. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας προχωρά στις εργασίες για τον διαχωρισμό του πλουτωνίου, τον εμπλουτισμό ουρανίου και άλλες δραστηριότητες.

Πηγή: Reuters, Cnn 

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις