Πρώτη καταδίκη κατά μουσικής πειρατείας

Πρώτη καταδίκη κατά μουσικής πειρατείας
Ένοχο, με την κατηγορία της "παράνομης διακίνησης μουσικών αρχείων μέσω του διαδικτύου", καθώς και για  "συνομωσία, με σκοπό τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων", έκρινε το σώμα ενόρκων του δικαστηρίου της Βιρτζίνια, τον εικοσιπεντάχρονο Μπάρι Γκίταρτς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Γκίταρτς αντιμετωπίζει ποινή πενταετούς κάθειρξης και καταβολή προστίμου ύψους 250.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γκίταρτς ανήκε στην ομάδα διακίνησης παράνομου υλικού με την ονομασία APC (Apocalypse Product Crew).

Η συγκεκριμένη ομάδα διατηρούσε server, όπου φιλοξενούσε το παράνομο υλικό σε περιοχή του Τέξας, τον οποίο συντηρούσε και διαχειριζόταν ο Γκίταρτς. Από εκεί η APC διένειμε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα παράνομων μουσικών αρχείων, παιχνιδιών, ταινιών καθώς επίσης και παράνομου λογισμικού.

Η APC καταδικάστηκε για δεκαπέντε κατηγορίες από τις πενηνταέξι που της είχαν απαγγελθεί συνολικά και αφορούσαν σε πειρατεία λογισμικού, ενώ πολλές από τις διανομές της ομάδας βρίσκονταν σε επιτήρηση από το FBI, το οποίο ανακάλυψε και απέσυρε παράνομο υλικό, αξίας άνω των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται δικαστικές αποφάσεις σε "πειρατές", αλλά αποτελεί την πρώτη καταδικαστική απόφαση για παράνομο διαμοιρασμό μουσικού περιεχομένου.

Στο παρελθόν, ένα άτομο καταδικάσθηκε σε κάθειρξη σαρανταοχτώ μηνών για τη διανομή πλαστών αδειών λογισμικού της Microsoft, ενω "πειρατής" που ανέβαζε παράνομο υλικό στο διαδίκτυο, αντιμετώπισε ακριβώς την ίδια ποινή με τον Γκιτάρτς, δηλαδή πενταετή φυλάκιση, περιοριστικούς όρους διάρκειας τριών ετών και πρόστιμο ύψους 250.000 δολαρίων.

Η τελική απόφαση για τον Γκίταρτς πρόκειται να εκδοθεί στις 8 Αυγούστου του 2008 και σύμφωνα με αυτή, ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο άτομο που θα καταλήξει στη φυλακή για ανέβασμα μουσικής στο διαδίκτυο.
Πηγή: Αϋφαντής Δημήτρης