Ούτε παράταση, ούτε νέα άδεια

Κυριολεκτικό βομβαρδισμό από βαρέα μέταλλα εξακολουθεί να δέχεται ο υδροφόρος ορίζοντας στη βιομηχανική περιοχή του Κορωπίου, όπως αποκαλύπτει για πολλοστή φορά ο ΣΚΑΪ που συνεχίζει τη δημοσιογραφική έρευνα στην περιοχή

Μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζαμε ήταν ότι οι εργασίες στα δύο λατομεία της περιοχής συνεχίζονται κανονικά. Στο παζλ της παρανομίας, όμως, έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τον αντινομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Χάρη Δαμάσκο, η περιβαλλοντική άδεια λειτουργίας της εταιρίας (για αποκατάσταση και όχι για εξόρυξη) έχει λήξει μέσα στο 2008 και μάλιστα ούτε η Νομαρχία, αλλά ούτε και η Περιφέρεια έχουν δώσει παράταση ή νέα άδεια

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους δεν ξέρουν από που να πρωτοφυλαχθούν. Από τη μία η συνεχιζόμενη παράνομη εξόρυξη των λατομείων και από την άλλη η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από εργοστασίων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τα οποία περιφρονώντας τους νόμους και εκμεταλλευόμενα την παντελή έλλειψη ελέγχων, συνεχίζουν να απορρίπτουν ανεπεξέργαστα απόβλητα στον υδροφόρο ορίζοντα, δηλητηριάζοντας το πόσιμο νερό.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέδειξε συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα Κορωπίου, ενώ όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο κ. Γιώργος Μπέλος, πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου, γιατρός και διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου, ανέφερε ότι παρατηρούνται προβλήματα σε γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία, αλλεργίες, αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή λειτουργούν σήμερα περί τις 160 επιχειρήσεις, αρκετές από τις οποίες είναι εταιρείες τροφίμων, τυπογραφικές, παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και χημικών προϊόντων. Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής έχει επιβάλλει πρόστιμα σε 4 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 102.000 ευρώ και προσωρινή αναστολή λειτουργίας σε μία εξ αυτών .

Ο δήμαρχος Κρωπίας κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η δυτική Αττική λειτουργεί ως η πίσω αυλή και χαρακτήρισε την περιοχή των Μεσογείων κατέκτυπο της Αθήνας. Για να στηρίξει μάλιστα τη θέση του έφερε ως παράδειγμα το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο – όπως είπε – φτιάχτηκε χωρίς να υπάρχουν οι δομές ώστε η περιοχή να μπορέσει να δεχθεί το τεράστιο αυτό έργο.

Ο αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πάρης Ευαγγελίου ζήτησε να αρχίσουν άμεσα έργα αποχέτευσης στα Μεσόγεια και τόνισε ότι θέλουμε την ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα είναι ελεγχόμενη και ότι ο ρυπαίνων θα πληρώνει το κόστος αποκατάστασης.
Πηγή: skai.gr