Ο καρκίνος μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο έμβρυο

Ο καρκίνος μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο έμβρυο
Για πρώτη φορά αποδείχτηκε από βρετανούς και ιάπωνες επιστήμονες ότι μια έγγυος γυαίκα, που πασχει από καρκίνο, είναι δυνατό να μεταδώσει την ασθένεια στο έμβρυο που κυοφορεί. 

Η απόδειξη έρχεται από μια γιαπωνέζα μητέρα, η οποία έπασχε από λευχαιμία.

Η γυναίκα, η οποία ήταν 28 ετών όταν γέννησε ένα κοριτσάκι, πέρασε τα καρκινικά της κύτταρα στο αγέννητο παιδί της.

Η μητέρα δυστυχώς έχασε τη μάχη για τη ζωή. Ευτυχώς, ο καρκίνος της τρίχρονης κόρης της βρίσκεται σε ύφεση.

Οι επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών του Καρκίνου, που έκαναν την ανάλυση της περίπτωσης, πιστεύουν ότι τα καρκινικά κύτταρα πέρασαν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και μετά εγκαταστάθηκαν στο κυκλοφορικό σύστημα του παιδιού.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια εξελιγμένη τεχνική "γενετικών αποτυπωμάτων" για να βεβαιώσουν ότι τα καρκινικά κύτταρα της μητέρας και της κόρης είχαν κοινή προέλευση.

Επί 100 σχεδόν χρόνια αποτελούσε αίνιγμα για τους επιστήμονες εάν και πώς μια μητέρα μπορεί να "μολύνει" το παιδί της με καρκίνο. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πλέον με βεβαιότητα ότι ένας καρκίνος μεταβιβάζεται μέσα στην μήτρα, αν και έχουν αναφερθεί διεθνώς άλλες 20 περιπτώσεις περίπου, όπου οι μητέρες μοιράζονται τον ίδιο τύπου καρκίνου με τα νεογέννητά τους (συνήθως λευχαιμία ή μελάνωμα).

Θεωρητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου θα έπρεπε να εμποδίσει τη διείσδυση των καρκινικών κυττάρων της μητέρας ή να τα καταστρέψει αν εισέλθουν, αλλά, όπως φαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν καθίσταται δυνατό.

Σύμφωνα με τη νέα βρετανική έρευνα, σε ορισμένες περιπτώσεις τα καρκινικά κύτταρα "αποκρύβουν" την μοριακή ταυτότητά τους κι έτσι ουσιαστικά καθίστανται αόρατα στο ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πάντως ότι τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια και ότι οι πιθανότητες μια έγκυος με καρκίνο να τον περάσει στο παιδί της, είναι πολύ μικρές.

Η σχετική έρευνα, υπό τον καθηγητή Μελ Γκριβς, παρουσιάστηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr