Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου για όσους νόσησαν - Έως και 13 μήνες τα αντισώματα

Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου για όσους νόσησαν - Έως και 13 μήνες τα αντισώματα

Οι μεταλλάξεις δεν κάνουν ανενεργό το εμβόλιο ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον κορωνοϊό.

«Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό προστατεύουν από τις μεταλλάξεις. 

Αναφερόμενη στη διάρκεια της προστασίας από τα αντισώματα είτε μετά από εμβολιασμό, είτε μετά από νόσηση, έκανε λόγο για διάρκεια έως 7 μήνες. Σημείωσε ότι για όσους έχουν νοσήσει η σύσταση είναι μία δόση εμβολίου.

Αναφέρθηκε ακόμα σε πολυκεντρική μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν, λέγοντας ότι τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξη. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», είπε χαρακτηρίζοντας την μελέτη ενθαρρυντική, καθώς είναι η πρώτη που μιλά για προστασία από την ανοσία μεγαλύτερη του ενός έτους.

Μίλησε για ενθαρρυντικά στοιχεία και σε ό, τι αφορά τις μεταλλάξεις, ενώ σημείωσε πως δημιουργούνται ελπίδες για ύπαρξη ανοσίας πολύ περισσότερο από ένα χρόνο.

«Η σύστασή μας είναι μετά από νόσηση, να γίνεται μία δόση εμβολίου», σημείωσε ακόμα, λέγοντας πως με τα νέα στοιχεία καταρρίπτονται δύο επιχειρήματα όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων: Ότι δηλαδή το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ καιρό και ότι δεν «καλύπτει» τις μεταλλάξεις.

«Είδα έναν ηλικιωμένο να επιδεικνύει το πιστοποιητικό με καμάρι σαν να ήταν πτυχίο και να πανηγύριζε την αποφοίτηση του» ανέφερε δε η κ. Θεοδωρίδου. 

Για τη μετάλλαξη στο κέντρο της Αθήνας είπε ότι εντοπίζεται στο κέντρο, υπάρχει ανησυχία αλλά το θέμα παρακολουθείται.  

 

Πηγή: skai.gr