Κλείσιμο

Στη Βουλή η τροπολογία για μειωμένο ΦΠΑ 6% στα αντικαρκινικά φάρμακα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την υπαγωγή των διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων και των υπηρεσιών ακτινοθεραπειών για ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, στον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 24% και 13% σήμερα, προβλέπει τροπολογία των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο.

Πιο αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει ότι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% υπάγονται από:

-24% που ισχύει

τα ραδιενεργά παρασκευάσματα για την ιατρική του ανθρώπου, για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς της δασμολογικής κλάσης 2844 και άλλα διαγνωστικά παρασκευάσματα ή αντιδραστήρια για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3822 και 3824 καθώς και οι υπηρεσίες ακτινοθεραπειών σε καρκινοπαθείς

-από 13% που ισχύει

τα σκιατικά παρασκευάσματα για διαγνωστικούς σκοπούς για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3006 και τα διαγνωστικά παρασκευάσματα ή αντιδραστήρια για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3002 και 3006.

Με την εν λόγω ρύθμιση σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, μειώνεται ταυτόχρονα το κόστος επιβάρυνσης των ασθενών και συνολικά η φαρμακευτική δαπάνη. «Είμαστε σταθερά δίπλα στους πολίτες», τόνισε ο ίδιος, προαναγγέλλοντας την κατάθεσή της.


Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της ΠΝΠ που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος και την παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία ψηφίζεται αύριο Τετάρτη. 

Δείτε την τροπολογία πατώντας εδώ.