Κλείσιμο

Υπόθεση Σάρα Έβεραρντ: Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των Βρετανών στην αστυνομία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η προτροπή του Υφυπουργού Αστυνόμευσης Κιτ Μαλτχάουζ προς όποιον προσεγγίζεται από αστυνομικό που δε συνοδεύεται από συνάδελφό του να καλεί στο τηλέφωνο την άμεση δράση για να λαμβάνει διαβεβαιώσεις για την ταυτότητα του αστυνομικού.

Η δήλωση αυτή ακολουθεί την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης στον Γουέιν Κάζενς, τον αστυνομικό που τον Μάρτιο απήγαγε, βίασε, στραγγάλισε, έκαψε και πέταξε σε λίμνη τη 33χρονη Σάρα Έβεραρντ, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα και προκάλεσε κύμα καταγγελιών κακοποίησης γυναικών. Ο 48χρονος δράστης είχε προσεγγίσει και συλλάβει το θύμα επικαλούμενος διατάξεις περί πανδημίας.

Μιλώντας στο Sky News, ο κ. Μαλτχάουζ σημείωσε: «Αν οποιοσδήποτε έχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τον αστυνομικό που τον προσεγγίζει μόνος, θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από αυτόν για το τι κάνει και αν υπάρχουν αμφιβολίες θα πρέπει να ζητήσει να μιλήσει στο κέντρο ελέγχου μέσω του ασυρμάτου αυτού του αστυνομικού ή να καλέσει το 999. Αυτές είναι οι ολέθριες συνέπειες των πράξεων αυτού του απαίσιου ανθρώπου. Νομίζω ότι θα ήταν απολύτως λογικό υπό παρόμοιες συνθήκες. (...) Φοβάμαι ότι εκεί έχουμε φτάσει».

Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι οι αποτρόπαιες πράξεις του Κάζενς «έχουν υπονομεύσει την καλή δουλειά» χιλιάδων αστυνομικών και έχουν καταφέρει «συντριπτικό πλήγμα» στην εμπιστοσύνη του κοινού προς την αστυνομία.

Σε επιστολή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας προς τους βουλευτές επίσης αναφέρεται ότι πολίτες που προσεγγίζονται από μόνο αστυνομικό με πολιτική περιβολή θα πρέπει να κάνουν επίμονες ερωτήσεις για το ποιος είναι και τι κάνει.

Υπό τη σκιά της δολοφονίας της Σάρα Έβεραρντ και τις αποκαλύψεις περί πρόσληψης και διατήρησης του Κάζενς στο σώμα παρά τις ανησυχίες που προκαλούσε η συμπεριφορά του σε συναδέλφους, πληθαίνουν οι φωνές για παραίτηση της διοικήτριας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κρέσιντα Ντικ.

Μετά από την παλαιότερη γυναίκα βουλευτή Χάριετ Χάρμαν των Εργατικών και η Συντηρητική Κάρολαϊν Νόουκς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γυναίκες και την ισότητα ζητά την παραίτηση της κ. Ντικ, την οποία ωστόσο υπερασπίστηκε ο Υφυπουργός Αστυνόμευσης.