Υπόνοιες για πραξικόπημα στην Τουρκία

Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν η μεγαλύτερη πολιτική τραγωδία που συντελέστηκε από το 1977, όταν την ημέρα της Πρωτομαγιάς ένοπλοι αριστεροί, σκότωσαν 37 ανθρώπους.
Το γεγονός της έκρηξης εγκαινιάζει αναπόφευκτα δραματικές εξελίξεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει μερίδα αμερικανικού Τύπου, αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, η κινητοποίηση του τουρκικού στρατού ήταν ανησυχητικά έντονη.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από το χώρο της έκρηξης, επανέφερε εφιαλτικές στιγμές του παρελθόντος, όταν ο στρατός βρισκόταν στην εξουσία και καταδυνάστευε τον τουρκικό λαό. Εκφράζονται λοιπόν ανησυχίες για μια επικείμενη επαναδραστηριοποίηση του τουρκικού στρατού, τη στιγμή που παραμένει ισχυρός έχοντας διαρκώς παρεμβατικές διαθέσεις.
Αλλωστε, στο παρελθόν έχει εκμεταλλευτεί «επιτυχώς» ανάλογες περιπτώσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης, προκειμένου να επιβάλει ένα αυταρχικό καθεστώς. Όπως το1980, όταν μια σύγκρουση αριστερών και δεξιών διαδηλωτών «προκάλεσε» πραξικόπημα.
Συνολικά από το 1960 έως το 1980, η Τουρκία βρέθηκε τρεις φορές υπό στρατιωτική κατοχή. Η τελευταία παρέμβαση του στρατού σημειώθηκε το 1997, όταν ανέτρεψε την κυβέρνηση του ισλαμιστή ηγέτη Ερμπακάν.
Πηγή: usatoday
Πηγή: usatoday
Πηγή: skai.gr