Υπερηφάνεια και όχι ντροπή για τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου ζητά ο νέος πρόεδρος του ιδρύματος

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την πρώτη δημόσια εμφάνισή του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων Διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου μετά από την ανάληψη του ρόλου στις αρχές Οκτωβρίου, έκανε ο Τζορτζ Όσμπορν.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο ετήσιο δείπνο των επιτρόπων, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ην. Βασιλείου επί πρωθυπουργίας Κάμερον είπε ότι το Μουσείο θα πρέπει να αφηγείται την ιστορία των θησαυρών του «όχι από θέση ντροπής, αλλά υπερηφάνειας».

Η τοποθέτηση του κ. Όσμπορν έρχεται λίγες ημέρες μετά από την ανανέωση του αιτήματος για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο και την απάντηση του Μπόρις Τζόνσον ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά του επιτρόπους.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, χωρίς να κάνει ρητή αναφορά στα Γλυπτά που βρίσκονται στο μουσείο του οποίου πλέον προΐσταται, ο κ. Όσμπορν είπε ότι είναι φυσικό μια συλλογή τόσο μεγάλης κλίμακας να προκαλεί αντιπαράθεση και διαμάχη.

«Δε διστάζουμε να αφηγούμαστε τη δική μας ιστορία, όλη την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι από θέση ντροπής, αλλά υπερηφάνειας. Είμαστε υπερήφανοι, τόσο πολύ υπερήφανοι, για αυτό που κάνουμε», είπε ο κ. Όσμπορν.

Πρόσθεσε ότι σήμερα «δικαίως» ο κόσμος θέλει να λέγονται όλες οι ιστορίες και να δίνεται ισότιμο βάρος στις αξίες όλων των πολιτισμών.

«Εμείς μόνοι δεν μπορούμε να επιλύσουμε όλες τις αντιφάσεις της εποχής μας σε αυτό το μέρος, αλλά μπορούμε να κάνουμε αυτό που πάντα κάναμε, να βοηθήσουμε στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση και στο διάλογο. Αυτή η κριτική εξέταση της αλήθειας αρχίζει με τους εαυτούς μας. Θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που λένε ότι δε θα έπρεπε να υπάρχουμε. (...) Αλλά θα έλεγα το εξής σε απάντηση: το Βρετανικό Μουσείο δεν ήταν ποτέ πιο απαραίτητο από όσο τώρα.

» Σε αυτόν τον κατακερματιζόμενο κόσμο, το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα πολύ λίγα μέρη που μπορούν να μας υπενθυμίζουν όσα μοιραζόμαστε, το πώς όλοι αυτοί οι πολιτισμοί και οι αυτοκρατορίες συνδέονται. Αυτό είναι το μέρος στη Γη για να ειπωθεί η ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας - και δε θα αποφύγουμε να το κάνουμε αυτό. Το Βρετανικό Μουσείο επέστρεψε», είπε στην ομιλία του ο νέος Πρόεδρος του λονδρέζικου ιδρύματος.