Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αύξηση της τιμής R του κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο και εκτιμήσεις για το νέο στέλεχος του ιού

Μεταξύ του 1,1 και του 1,3 εκτιμάται ότι είναι πλέον η τιμή R του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση.

Είναι τιμή ελαφρώς αυξημένη από το 1,1,-1,2 που είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Υπολογίζεται ότι τα κρούσματα αυξάνονται αυτή τη στιγμή κατά 1% έως 6% κάθε μέρα.

Εν τω μεταξύ, σε εμφάνιση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού και τις αναλύσεις που γίνονται εκτίμησαν ότι πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και πιθανώς «στις περισσότερες αν όχι σε όλες» τις χώρες της Ευρώπης.

Οι καθηγητές Χόρμπι και Φέργκιουσον, που μετέχουν της επιτροπής που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, δήλωσαν ότι είναι πλέον «σχεδόν βέβαιοι» για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, αλλά σημείωσαν ότι ακόμα δεν είναι σίγουροι για το λόγο.

Ως πιθανές εξηγήσεις ανέφεραν το να φέρει μεγαλύτερο ιικό φορτίο και επομένως να μεταδίδεται πιο εύκολα από τον φορέα, να μένει στον οργανισμό για μεγαλύτερο διάστημα και επομένως ο φορέας να έρχεται σε επαφή με περισσότερο κόσμο όσο ασθενεί χωρίς να το γνωρίζει ή ο πολίτης που εκτίθεται στο νέο στέλεχος να γίνεται πιο γρήγορα μεταδότης σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε για το μέχρι τώρα κύριο στέλεχος του ιού.

Ο καθηγητής Φέργκιουσον πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναφορές για «πιο εκρηκτικές» εξάρσεις κρουσμάτων σε σχολεία στο Λονδίνο και στη ΝΑ Αγγλία που ενδεχομένως να σχετίζονται με το νέο στέλεχος.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις