Η Βρετανία στέλνει πλοία και κατασκοπευτικά αεροσκάφη για υποστήριξη στο Ισραήλ

Θα ξεκινήσουν περιπολίες αύριο για «παρακολούθηση απειλών για την περιφερειακή σταθερότητα, όπως η μεταφορά όπλων σε τρομοκρατικές ομάδες»

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Εντολή ανάπτυξης στρατιωτικών πλοίων και αεροσκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να συνδράμουν «την ασφάλεια του Ισραήλ, την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και την αποτροπή κλιμάκωσης» της σύρραξης έδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Αεροσκάφη επιτήρησης και θαλάσσιων περιπολιών θα αρχίσουν πτήσεις στην περιοχή από την Παρασκευή με σκοπό την αντιμετώπιση απειλών ασφαλείας, όπως η μεταφορά όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Παράλληλα, ομάδα δράσης του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα μετακινηθεί προς την περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα, ως προληπτικό μέτρο για την υποστήριξη ανθρωπιστικών προσπαθειών.

Ο κ. Σούνακ έχει επίσης ζητήσει όλες οι βρετανικές στρατιωτικές ομάδες σε Ισραήλ και Κύπρο, καθώς και σε όλη την ευρύτερη περιοχή, να ενισχυθούν για να υποστηρίξουν σχεδιασμό εκτάκτων δράσεων και τις προσπάθειες γειτονικών χωρών να διαχειριστούν οποιαδήποτε εξάπλωση της αστάθειας στο Ισραήλ.

Στην ομάδα αεροπορικών περιπολιών και επιτήρησης θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων αεροσκάφη τύπου P-8 Poseidon και ελικόπτερα Merlin, ενώ τα πλοία που θα σπεύσουν είναι τα βοηθητικά σκάφη του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού RFA Argus και RFA Lyme Bay που βρίσκονται στο Γιβραλτάρ και στη Μάγχη αντίστοιχα.

Τα αεροσκάφη και πλοία αυτά, μαζί με λόχο Βρετανών πεζοναυτών, θα είναι σε ετοιμότητα να παράσχουν πρακτική υποστήριξη στο Ισραήλ και σε άλλους εταίρους στην περιοχή, καθώς και να προσφέρουν αποτροπή και καθησυχασμό.

Νωρίτερα ο κ. Σούνακ είχε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για να κατανοήσει την ευρύτερη περιφερειακή εικόνα και να υπογραμμίσει τη σημασία της υποστήριξης αμάχων που θα φεύγουν από τη Γάζα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν οι φρικαλεότητες του Σαββατοκύριακου και για αυτό με τη στρατιωτική και διπλωματική του παρουσία το Ην. Βασίλειο «παρέχει στήριξη στους εταίρους του και συνδράμει τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας».

Ο Ρίσι Σούνακ θα μιλήσει επίσης για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τους βορειοευρωπαίους ηγέτες της Κοινής Εξερευνητικής Δύναμης (JEF) στη σύνοδο της Σουηδίας την Παρασκευή

Νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα αναλάβει το συντονισμό εμπορικών πτήσεων απομάκρυνσης Βρετανών υπηκόων από το Ισραήλ, αλλά και χρηματοδότηση για πρόσθετα μέτρα για την προστασία της εβραϊκής παροικίας της Βρετανίας, μετά από αύξηση περιστατικών αντισημιτισμού.

Ήδη δύο εβραϊκά σχολεία στο βόρειο Λονδίνο αποφάσισαν να κλείσουν με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών.